Kotiäidistä tuli oppositiojohtaja, kun Valko-Venäjällä alkoi tapahtua hirveitä – nyt puhuu miehensä vankilaan menettänyt Svjatlana Tsihanouskaja: "Viime kesänä kaikki muuttui"

5:47
Valko-Venäjän oppositiojohtaja MTV:n haastattelussa: Elämäni on muuttunut täysin.

Viimeiset kymmenen vuotta kotiäitinä viettänyt Svjatlana Tsihanouskaja, 38, joutui yllättäen hyppäämään pää edellä politiikkaan sen jälkeen, kun hänen miehensä vangittiin poliittisin perustein. Nykyään Tsihanouskaja on Valko-Venäjän oppositiojohtaja.

Viime kesästä piti tulla aivan tavallinen kesä. Svjatlana Tsihanouskaja laittaisi kotona ruokaa, puuhailisi lastensa kanssa ja tukisi aviomiestään, tunnettua videobloggaajaa Sjarhei Tsihanouskia, hänen poliittisissa pyrkimyksissään. Toisin kuitenkin kävi.

– Elämäni on muuttunut radikaalisti, kertoi Helsinkiin vierailulle saapunut Tsihanouskaja MTV Uutisten haastattelussa. 

Viime keväänä Valko-Venäjän presidentinvaaleihin ehdolle aikonut Sjarhei Tsihanouski pidätettiin, kuten muutkin vastaehdokkaat. Kesäkuussa Svjatlana Tsihanouskaja alkoi kerätä nimiä tuekseen, ja nousi kesän aikana ainoaksi varteenotettavaksi vastaehdokkaaksi Valko-Venäjän presidentinvaaleissa.

– En ollut aiemmin kiinnostunut politiikasta. Mutta viime kesänä kaikki muuttui. Silloin tapahtui myös minun ensimmäinen askeleeni politiikkaan. Asetuin itse ehdolle, koska rakastan aviomiestäni ja halusin tukea häntä, Tsihanouskaja sanoo.

Kaksi valokuvaa sellissä

9. elokuuta vuonna 2020 Valko-Venäjällä pidettiin presidentinvaalit, joissa 26 vuotta maata itsevaltiaan ottein hallinnut Aljaksandr Lukashenka harjoitti jälleen kerran vaalivilppiä. Lukashenka väitti saaneensa yli 80 prosentin äänisaaliin.

– Mutta tällä kertaa valkovenäläiset eivät nielleet sitä, vaan lähtivät kaduille, Tsihanouskaja sanoo.

Lukashenka on tukahduttanut mielenosoitukset kovin ottein. Länsimaat eivät ole tunnustaneet vilpillisinä pidettyjen vaalien tulosta, ja Tsihanouskaja pitää itseään Valko-Venäjän laillisena johtajana. Hän elää tällä hetkellä maanpaossa Liettuassa, koska Valko-Venäjän hallinto uhkaili häntä sekä hänen lapsiaan.

Uusien kotiruokareseptien sijaan Tsihanouskaja joutui opettelemaan, miten luovitaan politiikan viidakossa. Hän oppi myös sen, mitä tarkoittaa oman ja läheisten hengen puolesta pelkääminen. Sjarhei Tsihanouski on edelleen vankilassa.

– Valko-Venäjällä ei ole mahdollisuutta pitää suoraan yhteyttä poliittisiin vankeihin puhelimitse tai kasvotusten. Voimme pitää yhteyttä ainoastaan asianajajien avulla tai kirjoittamalla kirjeitä, jotka käyvät tietysti läpi sensuurin, Tsihanouskaja kertoo.

Poliittiselle vangille sallitaan kahden valokuvan pitämistä sellissään. Tsihanouskajan miehen sellissä olevissa kuvissa ovat avioparin yhteiset lapset.

– Mieheni on ollut vankilassa jo 9 kuukautta. Lapset ikävöivät häntä hirveästi ja kyselevät häntä koko ajan. Mutta valitettavasti maassa, jossa ei ole lakeja, ei pysty tällä hetkellä paljonkaan tekemään. Paitsi taistelemaan diktatuuria vastaan.

Politzek.me-osoitteessa pidetään kirjaa valkovenäläisistä poliittisista vangeista. Sivuston mukaan tällä hetkellä Valko-Venäjällä on poliittisin perustein vangittuna yli 270 ihmistä.

– Valkovenäläisillä vangeilla on todella rankkaa, koska olot vankiloissamme ovat kammottavat. Etenkin kun ottaa huomioon, että siellä on paljon myös täysin syyttömiä ihmisiä, Tsihanouskaja kommentoi.

Vapaa Valko-Venäjä

Valko-Venäjän opposition toiveena on pitää uudet ja täysin demokraattiset presidentinvaalit mahdollisimman pian, ehkä jo tulevana syksynä.

Aluksi Tsihanouskaja oli sitä mieltä, että kun uudet vaalit on saatu pidettyä, hän voi palata takaisin kotiäidiksi. Pikkuhiljaa tilanne on kuitenkin muuttunut.

– En ole palaamassa takaisin hellan ääreen. Valko-Venäjä tarvitsee yhteyksiä ja uuden sukupolven poliitikoita. Uskon olevani hyödyksi maalleni poliittisesti, Tsihanouskaja sanoo.

Hän ei kuitenkaan aio ainakaan näillä näkymin itse asettua ehdolle seuraaviin presidentinvaaleihin. Lukashenkan lähdön Valko-Venäjän oppositiojohtaja uskoo olevan jo lähellä.

– Täytyy vain jatkaa painostamista. Sen takia pyydän Suomelta ja muilta EU-mailta apua.

Tsihanouskaja tapasi Suomen-vierailunsa aikana muun muassa presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)

– Neuvottelut onnistuivat loistavasti. Olen hyvin vaikuttunut Suomen ja sen hallituksen osoittamasta tuesta. Haluan kiittää suomalaisia myös jääkiekon MM-kisojen perumisesta. Suomi oli siinä päätöksessä avainasemassa, Tsihanouskaja sanoo.

Valkovenäläiset ovat antaneet Tsihanouskajalle oikeuden työskennellä kansainvälisesti maan hyväksi, eikä hän aio luovuttaa ennen kuin hänen kotimaansa on vapaa. Lapsensa Tsihanouskaja aikoo kasvattaa diktatuurista vapaan Valko-Venäjän maaperällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja