Valko-Venäjän kautta tulevien lentojen lopettaminen voi vaikuttaa kausityöntekijöiden matkoihin – suuri osa työläisistä tulee Ukrainasta

Kausityöntekijöiden koronajärjestelyt teettävät lukuisia erityisjärjestelyjä marjanviljelijöille 2:07
Kausityöntekijöiden koronajärjestelyt teettävät lukuisia erityisjärjestelyjä marjanviljelijöille.

Lentojen mahdollinen kieltäminen Valko-Venäjälle ja Valko-Venäjältä ei aiheuta ylitsepääsemättömiä ongelmia kausityövoiman suhteen, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Syy on hänen mukaansa se, että Valko-Venäjän kansalaisten osuus kausityövoimasta on pieni. Noin 90 prosenttia kausityöläisistä tulee Ukrainasta. Loput jakautuvat moniin Euroopan ja Kaakkois-Aasian maihin.

Kausityövoimaa haetaan tilauslennoilla Ukrainasta. Marko Mäki-Hakola sanoo, että nyt on kuitenkin nopean reagoinnin paikka, sillä osa ukrainalaisista on tullut Suomeen Minskin kautta reittilennoilla.

– Täytyy varmistaa, että he pääsevät Ukrainasta tilauslennolla Helsinkiin, Mäki-Hakola sanoo.

Bussikuljetukset eivät onnistu korona-aikana

Linja-autokuljetukset eivät Mäki-Hakolan mukaan ole vaihtoehto koronaepidemian vuoksi. Reitti kulkee usean eri maan rajan yli. Tiukat koronarajoitukset rajoilla saattavat vaihtua viikoittain.

Kausityöläisille on tänä vuonna myönnetty noin 10 000 lupaa. Mäki-Hakola arvioi, että tulijoita on lopulta kaksi kolmasosaa myönnetyistä luvista.

Ensimmäiset maatalouden kausityöntekijät ovat aloittaneet maaliskuussa. Kausi kestää lokakuuhun saakka.

Lue myös:

    Uusimmat