Suomeen saatu vasta kolmasosa ulkomaisista kausityöntekijöistä, työt viivästyneet tiloilla – viljelijä kertoo, miksi haluaa ulkomaista työvoimaa: "Tässä on kaksi pointtia"

7:28
Katso yllä olevalta videolta, miksi Karkkonen haluaa palkata ulkomailta tulevaa työvoimaa! Haastattelu alkaa ajasta 1.40.

Suomeen on saapunut vasta noin kolmasosa ulkomaalaisista kausityöntekijöistä, kertoo MTV:n Uutisaamussa vieraillut maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.).

Kalmarin mukaan kausityövoiman alkutarpeeseen oli tavoitteena saada 1500 henkilöä, mutta tähän mennessä on saatu vain 500.

Kausityöntekijöiden saaminen on ollut tänä keväänä haastavaa koronapandemian vuoksi. Muun muassa Ukraina ei ole päästänyt kansalaisiaan lähtemään.

– Tämäkin tilanne on vähän helpottumassa, ja nyt tietyin edellytyksin niistäkin maista pääsisi, Kalmari totesi Uutisaamussa.

Kalmarin mukaan yksikään maatila ei ole joutunut lopettamaan kausityöntekijöiden puutteen vuoksi, mutta tilanne on aiheuttanut isoja haasteita.

Jo Suomeen tulleet kausityöntekijät ovat Kalmarin mukaan tällä hetkellä kahden viikon karanteenissa.

Kausityöt viivästyneet työntekijöiden puutteen vuoksi

Uutisaamun haastattelussa niin ikään ollut marjatilallinen Veijo Karkkonen kertoo, että hänen tilallaan esimerkiksi vadelman istutus viivästyi, koska työvoimaa ei ollut saatavilla.

Viime viikolla Karkkonen sai tilalleen yhteensä 13 kausityöntekijää. Heistä kuusi on Ukrainasta ja seitsemän Bulgariasta.

Karkkosen mukaan määrä riittää toukokuun ajaksi, mutta lisätarvetta olisi jo ensi kuussa mansikanistutukseen ja myöhemmin sadonkorjuuseen.

Karkkosen mukaan ulkomaisen työvoiman palkkauksessa on "kaksi pointtia".

Katso yllä olevalta videolta, miksi Karkkonen haluaa palkata ulkomailta tulevaa työvoimaa! Haastattelu alkaa ajasta 1.40.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja