Välipohja puusta ja betonista Heinolan asuntomessutaloon

Suurin osa nykyisistä pientalorakentajista tekee talonsa puusta. Puuta ovat silloin myös lähes poikkeuksetta välipohjat.

On kuitenkin kehitetty menetelmä, jolla yläkerran lattia voidaan myös puurakenteisessa talossa tehdä betonista. Tällä saavutetaan kaikki betonin voittamattomat edut: helppo lattialämmitys, lujuus, ääneneristys ja paloturvallisuus. Kyseessä on niin sanottu liittolaattarakennejärjestelmä - aikamoinen sanahirviö, mutta kerrassaan mainio ratkaisu jossa betonin hyvä puristuslujuus yhdistyy puun hyvään vetolujuuteen.

Eri materiaalit on yhdistetty toisiinsa esipuristetuissa puupalkeissa olevien naulalevyjen välityksellä. Tällä päästään selvästi pidempiin jänneväleihin kuin tavanomaisella puurakentamisella. Rakenteella saavutetaan kaksi, kolme kertaa suurempi lujuus ja jopa 5-10 kertaa suurempi jäykkyys kuin perinteisellä puulattialla.

Massiivinen betonilaatta sopii erinomaisesti lattialämmitykseen. Se on helppo asentaa ja parantaa ratkaisevasti lattian lämmönvarauskykyä. Pintamateriaalin voi jokainen valita oman makunsa mukaan - siihen sopii yhtä hyvin uiva parketti kuin muovimatto tai laminaatti.

Palkit valmistetaan tehtaalla määrämittaan ja asennetaan paikalleen piirrustusten mukaan, normaalisti 60 cm:n jaolla. Palkkien päälle kiinnitetään 2 x 2 tuuman rimat ja niiden päälle sinkityt teräspellit. Peltien kiinnittäminen tapahtuu hakkaamalla - meistämällä - ne uraraudan avulla palkistoon kiinnitettyihin erikoisnaulalevyihin. Sen jälkeen lattia on betonoitavissa. Pelti toimii sekä muottina että raudoituksena, lisäraudoitusta tarvitaan vain porrasaukkojen ja muiden läpivientien yhteydessä tai jos kyseessä on ns. jatkuva rakenne. Rakennesuunnittelija voi tietysti merkitä tähän hyväksi katsomiaan muutoksia.

Lattialämmitystä käytettäessä vedetään normaaliin tapaan teräsverkot putkiston kiinnittämiseksi ja lämpökutistumishalkeamien ehkäisemiseksi.

(JKA 12.10.)

Lue myös:

    Uusimmat