Välimeren ruokavaliosta uutta tietoa – tämä arkijuoma tekee ateriasta astetta terveellisemmän

Välimeren ruokavaliossa ei perinteisesti ole ollut juurikaan maitoa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan maidon lisääminen ei ainakaan vähennä ruokavalion terveellisyyttä. Välimeren alueella perinteisesti noudatettu ruokavalio pienentää muun muassa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat pieneen tutkimukseen, joten havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Ne viittaavat kuitenkin siihen, että maitoa sisältävää välimerellistä ruokavaliota noudattamalla voi todennäköisesti laskea verenpainettaan ja suurentaa hyvän HDL-kolesterolin ja pienentää haitallisen LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuutta veressä. Nämä muutokset pienentävät muun muassa riskiä sairastua sydäntauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Vaikutukset havaittiin kokeessa, jossa 41 henkilöä noudatti kahdeksan viikon ajan Välimeren ruokavaliota ja söi maitotuotteita 3–4 kertaa päivässä. Toisen tutkimusjakson he noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.

Syötkö itsesi muistisairaaksi? Artikkeli jatkuu videon alla. 

7:47

Maitotuotteilla – ja varsinkin jogurtilla ja muilla hapatetuilla maitotuotteilla – voi tutkimusten mukaan olla verenpainetta alentavia vaikutuksia, joten nyt saadut tulokset ovat uskottavia. Maito sisältää muun muassa kalsiumia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia, jotka saattavat alentaa verenpainetta.

Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja