Mainos

Välikohtaus Itämerellä romutti toiveet Naton ja Venäjän liennytyksestä – Nato: Venäjä yrittää provosoida

2:27

Puolustusliitto Naton ja Venäjän lähettiläät tapaavat huomenna Brysselissä ensimmäistä kertaa sitten Krimin liittämisen Venäjään. Sen jälkeen välit ovat olleet jäissä. Keskiviikon kokoukseen ehdittiinkin jo liittää toiveita välien paranemisesta, mutta odotukset romahtivat Itämerellä tapahtuneiden lentovälikohtausten takia.

– Miettikää tätä ajoitusta, kehottaa Suomessa vieraileva Naton asevalvontajohtaja William Alberque.

– Tapahtumien viesti on, että Venäjä ei halua Yhdysvaltoja tänne. Venäjä yrittää työntää Yhdysvallat pois ja provosoida jonkin reaktion.

Venäjän mediassa kireitä välejä on selitetty mm. Naton sotaharjoituksilla.

Yksitoista ylilentoa, tynnyrilento hävittäjän ympäri

Yhdysvaltain puolustushallinto julkaisi viime viikon lopulla videon, jolta näkyy kuinka venäläishävittäjät ylittivät sotalaiva Donald Cookin lähietäisyydeltä yksitoista kertaa putkeen.  Välikohtaus tapahtui Itämerellä Kaliningradin lähistöllä, mutta tarkkaa paikka ei ole kerrottu julkisuuteen.

Toisessa tilanteessa venäläishävittäjä teki niin sanotun tynnyrilennon amerikkalaisen hävittäjän ympäri ja lensi siitä noin viidentoista metrin päässä.

Naton asevalvontajohtaja William Alberque menee hetkeksi sanattomaksi, kun häneltä kysytään mitä hän ajatteli kun kuuli tynnyrilennosta.

– Ensireaktio oli epäusko. Sellainen manööveri...

Alberque puistelee päätään.

– Ajatus siitä että venäläiskone tulee niin lähelle amerikkalaiskonetta ilman käskyä venäläisjohdolta, on erittäin epäuskottava. Jos amerikkalaispilotti tekisi saman, hän joutuisi oikeuteen Washingtonissa. Siitä tulisi iso haloo. Se ettei Venäjä tunnu ajattelevan näin, on erittäin huolestuttavaa. On hyvä asia että kaikki kohteeksi joutuneet ovat kovia ammattilaisia eivätkä ylireagoineet.

Tilanne lietsoo Ruotsin Nato-keskustelua

Tilanne hätkähdytti niin lännessä kuin Venäjälläkin. Tilanteesta olisi voinut kehkeytyä yllättäviäkin seurauksia.

Vakavin esimerkki tällaisesta löytyy viime marraskuulta, kun Turkki ampui alas Venäjän hävittäjän lähellä Syyrian rajaa. Tapausta oli edeltänyt useita ilmatilanloukkauskiistoja Turkin ja Venäjän välillä. Pudotetuista piloteista toinen kuoli, ja toisen pelastusoperaatiossa menehtyi yksi pelastajista.

Viime vuoden aikana myös Ruotsi on raportoinut ainakin viisi kertaa Venäjän pommikoneiden liikkuneen epätavallisen lähellä sen rannikkoa. Alberque pitää tätä erityisen outona.

– Vaikeinta minun on ymmärtää, miksi he haluavat pelotella Suomea ja Ruotsia. Mitä he oikein luulevat tällä saavuttavansa, Alberque ihmettelee.

– Ruotsissahan käydään nyt paljon keskustelua Natoon pyrkimisestä. Se olisi täysin mahdotonta ilman Venäjän omaa käyttäytymistä.

Itämeren tapahtumia puitaneen huomenna Brysselissä. Juuri muita konkreettisia tuloksia kokoukselta ei näillä näkymin odoteta.

Katso videolta viime viikon tapahtuma:

0:24

4:48

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.