Valaise kotisi oikein – ethän sorru tähän mokaan?

Toimiva valaistus on sisustuksen tärkein kulmakivi, sanoo sisustussuunnittelija Milla Alftan. Valaistussuunnittelussa ei kannata hosua vaan miettiä tarkkaan, millaisia valaisimia tila kaipaa.

Käytännöllisen ja toimivan valaistuksen merkitys korostuu suomalaisissa kodeissa etenkin syksyllä ja talvella.

– Kun lähdemme kotoa töihin, on pimeää, ja kun palaamme kotiin, on pimeää. Mikä olisi esimerkiksi ärsyttävämpää, kuin etsiä aamukiireessä eteisestä jotain, mikä ei löydy, koska valoa ei ole riittävästi, sisustussuunnittelija Milla Alftan havainnollistaa.

Yhden kattovalaisimen varaan ei kannata koskaan jäädä. Toimiva valaistus tarvitsee useamman eri valonlähteen. Valaistuksen muunneltavuus on avainsana.

– Niissä kohdissa, missä valoa tarvitaan, täytyy sitä olla riittävästi. Toisaalta tunnelman kannalta on tärkeää, että valaistuksella voi loihtia myös hämärämmän tilan.

Tasaisen siivousvalon lisäksi tilassa olisi hyvä olla myös kohdevaloja.

– Tauluja ja hienoja seinämateriaaleja on tärkeää korostaa valolla, jotta ne pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. Tauluun voi kohdistaa valon esimerkiksi katosta. Korostusvalot herättävät sisustuksen henkiin.

– Valaistukseen voi myös tehdä kiinteitä ratkaisuja, esimerkiksi listan taakse voi laittaa epäsuoraa valoa antavan lednauhan. Kattoon taas voi asentaa himmennettäviä spotteja, Alftan vinkkaa.

Muistathan, että Suomen kaunein koti alkaa MTV3-kanavalla 8.9. klo 20.05

Lue myös:

    Uusimmat