Mainos

Lähes miljoona mielenosoittajaa marssi Chilessä – poikkeustila ja öinen ulkonaliikkumiskielto voimassa jo viikon, 19 kuollut ja 2400 pidätetty

Chilessä lähes miljoona mielenosoittajaa on marssinut pääkaupunki Santiagon keskustassa.

Mielenosoittajat vaativat taloudellisia uudistuksia ja presidentti Sebastian Piñeran eroa.

Perjantain protestin uskotaan olevan maan historian suurin. Mielenosoittajat kantoivat mukanaan alkuperäiskansojen lippuja ja Chilen lippuja ja lauloivat diktaattori Augusto Pinochetin aikaisia protestilauluja.

Santiagon kuvernööri Karla Rubilar kuvaili päivää historialliseksi ja ylisti lähes miljoonan ihmisen rauhanomaista marssia.

Väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikon. Protesteissa on kuollut ainakin 19 ihmistä. Turvallisuusjoukkoja syytetään viiden kuoleman aiheuttamisesta.

Sosiaalisessa mediassa on esitetty syytöksiä kidutuksesta ja väkivallasta. YK on sanonut lähettävänsä ryhmän Chileen tutkimaan syytöksiä.

Presidentti pyysi anteeksi

Latinalaisen Amerikan vakaimmaksi maaksi kutsutussa Chilessä ei ole ollut yhtä levotonta vuosikymmeniin. Kuluneella viikolla mielenosoitusten tueksi on järjestetty myös yleislakko, joka kesti keskiviikon ja torstain.

Maahan on julistettu poikkeustila, ja öinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa jo seitsemättä päivää. Piñera on luvannut poistaa molemmat saamansa kritiikin vuoksi.

Kuluneella viikolla konservatiivipresidentti myös pyysi anteeksi kansalta epäonnistuttuaan ennustamaan tilanteen kärjistymisen ja lupasi tukun taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia.

Piñeran lupaukset eivät ainakaan toistaiseksi ole hidastaneet mielenosoituksia, vaikka vakavia yhteenottoja ja pidätyksiä onkin ollut vähemmän.

Ihmisoikeusinstituutin mukaan mielenosoituksissa on loukkaantunut lähes 600 ihmistä ja yli 2 400 on pidätetty.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja