Mainos

Trumpin Jerusalem-päätös laukaisi väkivallan aallon – kymmeniä palestiinalaisia loukkaantunut kahakoissa Israelin armeijan kanssa

4:15

Kymmeniä ihmistä on haavoittunut Israelin armeijan ja palestiinalaisten mielenosoittajien välisissä kahakoissa miehitetyllä Länsirannalla ja Gazan kaistalla. Loukkaantuneiden määrästä kertovat lääkintäviranomaiset.

Kahakat alkoivat sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti eilen Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja kertoi maan aikovan siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Länsirannalla Hebronin ja Al-Birehin kaupungeissa tuhannet mielensoittajat kerääntyivät vastustamaan Trumpin päätöstä. Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajat huutelivat muun muassa, että Jerusalem on itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki. 

Joidenkin mielenosoittajien kerrotaan heitelleen israelilaisia sotilaita kivillä. Israelin joukot käyttivät kahakoissa sekä kovia panoksia että kumiluoteja. Armeijalähteen mukaan sotilaat käyttivät mellakoiden hajottamiseen käytettäviä välineitä satoja kiviä heittäneitä mielenosoittajia vastaan.

Myös Gazan kaistalla mielensoittajia kerääntyi lähelle Israelin raja-aitaa. Mielenosoittajat heittivät aidan toisella puolella olevia Israelin sotilaita kivillä, mihin sotilaat vastasivat aseilla.

Perjantaina"raivon päivä"

Jerusalemin asema on hiertänyt  Israelin ja palestiinalaisten välejä pitkään. Jerusalemin itäosan 1960-luvulla vallannut Israel on julistanut koko kaupungin pääkaupungikseen. Palestiinalaiset puolestaan haluavat tehdä Jerusalemin itäosasta pääkaupungin omalle valtiolleen.

Iso osa YK:n jäsenmaista ei tunnusta Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina eikä sitä, että kaupunki kuuluisi yksin Israelille.

Trumpin keskiviikkoinen ratkaisu aiheutti kansainvälisen vastalauseiden myrskyn. Esimerkiksi YK:n pääsihteeri, Ranska, Britannia sekä useat arabimaat ilmoittivat heti Trumpin puheen jälkeen, että Jerusalemin tunnustaminen vaarantaa alueen rauhanprosessin sekä sekoittaa tilannetta entisestään.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina puimaan tulehtunutta tilannetta. Palestiinalaiset ovat mielenosoitusten lisäksi lakkoilleet muun muassa miehitetyillä alueilla ja itä-Jerusalemissa.

Islamistisen ja poliittisen Hamas-järjestön johto on julistanut perjantain "raivon päiväksi."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja