Vakavat rinneturmat harvinaisia – uusi suksimalli lisännyt olkapäävammoja

Yleisin laskettelurinteessä saatava vamma on polvivamma. Niitä on Levin hiihtokeskuksessa noin puolet kaikista vammoista, Levin rinteiden ensiavusta vastaava turvallisuuspäällikkö Pekka Rajala kertoo.

– Niiden lisäksi rannevammat ovat yleisiä. Myös olkapäävammat ovat lisääntyneet, kun carving-sukset ovat yleistyneet ja vauhti kiihtynyt.

Tiimalasin mallisilla carving-suksilla lasketaan leikkaavia käännöksiä, jolloin olkapää käy aiempaa lähempänä maata. Siksi Rajalan mukaan solisluuvammat ovat aiempaa yleisempiä.

– Toisaalta peukalovammat ovat samalla vähentyneet, kun sauvoja käytetään laskiessa vähemmän, hän sanoo.

Myös päävammat ovat vähentyneet huomattavasti. Tämä johtuu Rajalan mukaan kypärän käytön yleistymisestä.

Vakavat rinneturmat harvinaisia

Vakavat rinneturmat ovat Rajalan mukaan erittäin harvinaisia. Ennen eilistä 10-vuotiaan tytön kuolemaa Kauhajoella hän muistaa kuolemaan johtaneena Himoksella 2006 sattuneen turman. Keski-ikäinen eteläsuomalainen mies törmäsi Himoksen laskettelukeskuksessa Jämsässä rinteet yhdistävän siirtymätunnelin seinään. Kypärästä huolimatta hän menetti tajuntansa ja menehtyi.

– Meillä ei ole sattunut kuolemantapauksia rinteiden aukioloaikana, 20 vuotta Levillä työskennellyt Rajala kertoo.

Vakavia vammoja ovat esimerkiksi halvaantumisvaaran aiheuttavat selkävammat, joita tulee hyppyreiden alastulossa. Pahemman selkävamman rinteessä saaneen Rajala muistaa Leviltä muutaman vuoden takaa.

– Hyppyrit kannattaa käydä etukäteen tutkimassa. Valistuneilla lautailijoilla on selkäpanssarit ja muut suojat, Rajala sanoo.

Levin hiihtokeskuksessa sattuu Rajalan mukaan noin 500 rinneonnettomuutta talven aikana. Viime vuonna 180 loukkaantunutta kuljetettiin hiihtokeskuksesta jatkohoitoon esimerkiksi murtuman takia.

– Kokonaisuutena määrä on hyvin pieni, kun ottaa huomioon, että meillä on noin viisi miljoonaa rinnenousua vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat