Väitös: Perheväkivalta lisää tyttöjen käytöshäiriöitä

Fyysinen perheväkivalta lisää tuoreen väitöstutkimuksen mukaan tyttöjen käytöshäiriöitä. Myös erossa asuminen vähintään toisesta biologisesta vanhemmasta lisäsi tyttöjen käytöshäiriöitä. Pojilla vastaavaa ei tutkimuksessa havaittu.

– Tytöt, joita vanhempi tai sijaisvanhempi on lyönyt tai pahoinpidellyt, ovat myös itse väkivaltaisia. Myös kokonaisen perheen puute aiheutti tytöille epäsosiaalista käyttäytymistä, kertoo lääketieteen lisensiaatti Essi Ilomäki.

Ilomäen väitöstutkimukseen kuului noin 500 iältään 12-17-vuotiaita nuorta, jotka olivat hoidossa Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrisella akuuttihoito-osastolla vuosina 2001-2006.

Hän havaitsi, että vakava alkoholiriippuvuus nelinkertaisti käytöshäiriöisten tyttöjen riskiä itsemurhaan sekä itsensä vahingoittamiseen, kuten viiltelyyn. Tytöillä oli myös poikia enemmän mieliala- ja ahdistushäiriöitä.

Ilomäen mukaan käytöshäiriöisten tyttöjen hoidossa tulee kiinnittää huomio alkoholin käyttöön sekä masennuksen hoitoon itsetuhoisen käytöksen ehkäisemiseksi.

Ilomäen väitöskirja tarkastettiin Oulun yliopistossa tänään.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat