Haavisto ja Stubb nokittelivat jälleen ydinaseista – "Turvallisuus tällä hetkellä ei edellytä sitä"

Onko Suomessa aihetta sotapaniikkiin? 2:48
Katso myös: Onko Suomessa aihetta sotapaniikkiin? Näin presidenttiehdokkaat vastasivat

Kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ehdokas, vihreiden tukema Pekka Haavisto kävivät MTV:n vaalitentissä jälleen kerran keskustelua siitä, pitäisikö Suomen ydinenergialakia muuttaa niin, että Suomen alueen kautta voisi kuljettaa ydinaseita. 

Alexander Stubb linjasi lain muuttamisen puolesta, Pekka Haavisto sanoi, ettei ole ilmennyt mitään syytä, joka edellyttäisi lain muuttamista.

Keskustelun nosti esille Haaviston kannattajien kysymys Stubbille. 

Siinä tivattiin, miksi tämä haluaa luoda Moskovalle ja Venäjän presidentti Vladimir Putinille mielikuvan, että Suomessa voi olla ydinaseita.

– Kaikki lähtee siitä, että ydinase on pidäke. Kun meistä tuli Nato-jäseniä, niin meidän ohjelmassa selkeästi todettiin, että Natolla on kolme pidäkettä. Ensimmäinen on joukot, toinen on aseet tai ohjukset ja kolmas on ydinasesuoja. Se on osa meidän pelotettamme, Stubb sanoi.

Hän painotti, että Suomeen ei ole tulossa pysyviä ydinaseita eikä kukaan niitä Suomelle tarjoa.

Haavisto: Suomen ei tarvitse muuttaa ydinaselakia

Haavisto toisti tentissä ja aiemmin päivällä julkaisemassaan blogikirjoituksessa kantansa ydinaseiden tuomisesta Suomeen ja katsoi, ettei Suomen ole tarvetta muuttaa ydinenergialakiaan. Samoilla linjoilla oli aiemmin päivällä presidentti Sauli Niinistö, kun hän kommentoi ydinasekysymystä medialle eduskunnassa valtiopäivien avajaisten yhteydessä.

Haavisto muistutti, että eduskunta oli keväällä 2022 todennut yksimielisesti, ettei Suomen ja Naton neuvotteluissa tullut esiin seikkoja, jotka perustelisivat Suomen ydinräjähteisiin liittyvän lainsäädännön muuttamista. Muuttaminen nostaisi esille turhia jakolinjoja Suomessa.

– Tämä on tarpeeton lisä tässä keskustelussa, ja se herättää Suomessa valtavan jaon. Eduskunta ei missään tapauksessa ole yksimielinen sitten tästä kysymyksestä, jos ydinenergialaki avataan ydinaseiden osalta.

Haavisto muistutti, että Natolla on jo 1950-luvulta asti vakiintunut politiikka, että ydinaseita säilytetään viidessä kohteessa. Naton jäsenenä Suomi osallistuu liittokunnan harjoituksiin, joissa ydinaseita ei liikutella.

– Suomen turvallisuus tällä hetkellä ei edellytä sitä, että meidän alueellamme liikutetaan ydinaseita, Haavisto sanoi.

Stubb katsoi, ettei hänellä ja presidentti Niinistöllä ole mitään erimielisyyttä asiasta.

– Minähän olen tismalleen samaa mieltä Sauli Niinistön kanssa, joka totesi, että ydinaseista ei kannata avata keskustelua. Mutta se viesti, mikä meidän pitää antaa Putinille on se, että me olemme osa Naton ydinasesuunnittelua. Ja siinä meillä on ihan selkeä rooli.

MTV:n tentti on näiden presidentinvaalien toiseksi viimeinen tv-tentti. Sarjan päättää Yleisradion tentti huomenna torstaina.

 

Lue myös:

    Uusimmat