Väite: Hirvi ei älyä, jos auto lähestyy yli 80 km/h – pitääkö paikkansa?

Oletko joskus kuullut väittämän siitä, että hirvi ei ehdi näkemään autoa, jos sen nopeus on yli 80 km/h? Nyt asiantuntijat kertovat, onko väitteellä perää ja minkälaiset mahdollisuudet reagointiin hirven kohdatessaan on.

Hirven huippunopeudeksi on mitattu 56 ja tunturi- ja metsäpeuran jopa 70 km/h, kertoo Autokoululiiton erityisasiantuntija Rami Lamminen.

– Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkilliseen tilanteeseen ja lieventää vammoja törmäyksen sattuessa, Lamminen sanoo.

Mikäli hirvi on 20 metrin päässä ja auton nopeus 80 km/h, ei aikaa reagoinnille jää, sillä auto liikkuu 22 m/s ja ihmisen normaali reaktioaika vireystilasta riippuen on noin 1-2 sekuntia.

– Pimeällä korostuu oikeaoppinen valojen käyttö, havainnointi ja tilannenopeuden valinta erityisesti hirvivaara-alueilla. Riski kuolla ja loukkaantua hirvikolarissa kasvaa jyrkästi nopeuden noustessa.

Mutta pystyykö suurikokoinen eläin havaitsemaan auton ja ymmärtääkö se väistää?

Riistaeläintieteen tohtorikoulutettava Milla Niemi uskoo väitteessä olevan perää, vaikka varsinaista tutkittua tietoa aiheesta ei olekaan.

Hirven normaaliin elinympäristöön ilman ihmistä ei kuulu mitään, mikä liikkuisi lähes satasen tuntinopeudella, joten hirvet eivät ole oppineet hahmottamaan kovia nopeuksia.

Myös esimerkiksi ihmislapsen on vaikea hahmottaa eri nopeuksia ilman harjaantumista. Liikenneturvan mukaan vaikkapa 7-8-vuotias ei nopeuden ja etäisyyden arviointi on vaikeaa.

– Kuulostaa hyvin loogiselta, että eläimen on hankalampi hahmottaa hyvin nopeasti liikkuvaa objektia, Niemi sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja