Mainos

Vaikeasti vammautunut Saara jatkaa taistelua vakuutusyhtiön kanssa: "12 mappia lääkärintodistuksia ei riitä"

Saara Auvinen on käynyt ratsastusonnettomuutensa jälkeen kaksi vuotta taistelua saadakseen vakuutusyhtiöltä korvausta kuntoutukseen. 24-vuotias Auvinen kertoo lähettäneensä vakuutusyhtiöön lukuisia lääkäreiden ja asiantuntijoiden lausuntoja, joissa hänen vammansa todetaan vakaviksi, mutta vakuutusyhtiö ei ole myöntänyt kuntoutuskorvausta.

Aiemmin ratstastuskouluttajana toiminut Auvinen on tutkittu muun muassa Helsingin yliopistollisessa sairaalassa.

– Minulla on 12 mappia lääkärintodistuksia, joissa kaikissa minut todetaan vaikevammaiseksi, mutta silti LähiTapiola katsoo, että voin työskennellä omassa työssäni, Auvinen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa. 

Tällä hetkellä Auvinen on Kelan vaikeavammaisen kuntoutuksessa. Häntä on tutkittu laajasti myös tänä vuonna, ja hän on lähettänyt niiden perusteella uuden hakemuksen vakuutusyhtiöön saadakseen lisää kuntoutusta.

– Viimeksi pari päivää sitten tuli jälleen kieltävä päätös vakuutusyhtiöltä. Heidän mukaansa minulla on vain lievä aivovamma ja olen täysin työkykyinen.

– En ole mitään muuta pyytänyt kuin kuntoutusta, joka on tärkeä nimenomaan ensimmäisinä vuosina.

Putoaminen hevosen selästä muutti elämän suunnan

Ennen onnettomuutta Auvinen teki ratsastuskouluttajan töitä yrittäjänä. Kaksi vuotta sitten hän putosi työtehtävässään hevosen selästä ja loukkasi päänsä. Hän ei ymmärtänyt vammojen vakavuutta heti onnettomuuden jälkeen sairaalassa ollessaan. Pikku hiljaa paljastui, että väsymys, muistiongelmat ja motoriset häiriöt ovat pysyviä. Auvinen muun muassa nukkui useita kuukausia onnettomuuden jälkeen, ja nukkuu edelleenkin noin 16 tuntia vuorokaudessa.

Auvinen puhkeaa haastattelussa itkuun.

– Minulla on todettu aivovamman vakava jälkitila. En ymmärrä miten vakuutusyhtiö voi minua näkemättä tehdä arvioita ja kävellä neurologian asiantuntijoiden lausuntojen yli. 

Auvinen kertoo kuntoutuksen edenneen jonkin verran.

–  Väysymys ja muistioireet vaikuttavat edelleen rajusti, mutta motorinen kehitys on mennyt eteenpäin. Aluksi köpöttelin kuin vanhus, mutta nyt pystyn liikkumaan jo paremmin.

Kansanedustaja vie lakialoitetta eteenpäin 

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tarttunut Auvisen julkisuudessa kertomaan tarinaan, ja valmistelee lakialoitetta parantaakseen vammaisten asemaa suhteessa vakuutusyhtiöihin.

– Hän on ollut minuun yhteydessä muutamaan otteesen ja on tuohtunut siitä miten vakuutusyhtiössä voidaan kävellä muun muassa Hyksin lääkärinlausuntojen yli ilman perusteita. Hän haluaa viedä lakimuutosta eteenpäin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.