Mainos

Konginkankaasta 13 vuotta: Aivovamman oireet piinaavat 30-vuotiasta Elinaa – korvauskiista vakuutusyhtiön kanssa täysin jumissa

Konginkankaan bussiturmasta selvinnyt Elina Pylkkänen taistelee yhä korvauksista vakuutusyhtiö OP:ta vastaan. Yhtiö ei ole myöntänyt Pylkkäsen aivovammaa, vaikka hän on saanut siitä todistuksen useilta neurologeilta. Nainen astuu julkisuuteen varoittaakseen muita. 

Elina Pylkkänen oli 13 vuotta sitten matkalla Rukalle laskettelemaan. Lukiolaisen oli tarkoitus rentoutua ennen kevään ylioppilaskirjoituksia. 

Maaliskuisena yönä kello 2.08 Pylkkästä ja 35:tä muuta matkustajaa kuljettanut bussi törmäsi vastakkaisesta suunnasta tulleeseen paperirullarekkaan.

Törmäyksen repivyydestä kertoo se, että bussi liikkui kolarihetkellä 70 kilometrin tuntivauhtia, mutta lensi iskun voimasta useita metrejä taaksepäin. Matkustajiin kohdistui silmänräpäyksessä valtava voima. 

– Minua irrotettiin bussista puolitoista tuntia. Siellä oli sekaisin ihmisiä ja matkatavaroita, Pylkkänen sanoo. 

Lukuisia vakavia oireita

Konginkankaan bussiturma on Suomen tieliikenteen historian vakavin onnettomuus. Se vei 23 ihmisen hengen, joista suurin osa oli nuoria. Pylkkänen jäi eloon, mutta painajainen oli vain toisen alku. Hän sai vakavan aivovamman. 

MTV uutisoi viime keväänä Pylkkäsen yli vuosikymmenen kestäneestä taistosta vakuutusyhtiö OP:ta vastaan. Voit lukea jutun tästä linkistä.

Näin vakuutusyhtiö OP vastaa

"Korostamme, että emme voi kommentoida asiakastapauksia asiakastietojen luottamuksellisuuden takia. Vakuutusyhtiöllä on vakuutusyhtiölain perusteella salassapitovelvollisuus.

Emme voi ottaa kantaa edes siihen, onko jokin tietty taho asiakkaamme vai ei. Toivomme, että tämä tuodaan itse jutussa esille. Yleisellä tasolla voimme sanoa korvausprosessien kestosta seuraavaa:
 
Valitusprosessit ovat nykyisellään pitkiä ja aikaa vieviä – se ei ole vakuutettujen eikä vakuutusyhtiön etu. Valitusprosesseissa on usein mukana hyvin monia eri tahoja, muutoksenhakukanavia ja useita oikeusasteita, mikä pitkittää niiden kestoaikaa.

Toisaalta useamman valitusasteen olemassaolo lisää vakuutetun oikeusturvaa, mikä on tärkeintä. Vakuutetun oikeusturvaa lisää myös se, että liikennevakuutus on lakisääteinen järjestelmä, jossa korvaukset määräytyvät lainsäädännön ja viranomaisohjeistusten mukaisesti.
 
Prosessin kesto ei koskaan riipu vain yksittäisestä vakuutusyhtiöstä, eikä yksittäinen vakuutusyhtiö myöskään pysty omalla toiminnallaan määräämään sen pituutta. Luonnollisesti edistämme asioita omalta osaltamme niin nopeasti kuin mahdollista."

Nyt vuosi myöhemmin saaga on yhä käynnissä ja tiivistyy vuonna 2014 ensimmäistä kertaa todetun aivovamman ympärille.

Pylkkäsellä on usean eri neurologin todistus aivovammastaan sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta. Hänet on todettu täysin työkyvyttömäksi ja vammojen johtuvan Konginkankaan linja-auto-onnettomuudesta. 

Tästä huolimatta OP ei suostu myöntämään aivovammaa, oireiden syy-seuraus-yhteyttä onnettomuuteen eikä pysyvää työkyvyttömyyseläkettä.

– Minulla on muistivaikeuksia, keskittymisvaikeuksia. Olen tosi väsynyt. On fyysisiä oireita: Lämmönsäätelyn ongelmia, vapinaa. Jatkuvia päänsärkyjä, pahoinvointia, 30-vuotias espoolainen kuvaa. 

Väliaivoissa sijaitseva lämmönsäätelykeskus on vahingoittunut törmäyksen takia. Pienikin rasitus saa Pylkkäsen olon tuntumaan hyvin kuumeiselta ja täysin uupuneelta, vaikka kuumetta ei ole.

Lisäksi hänellä on univaikeuksia, jatkuvia kipuja, tunne-elämän häiriöitä ja niin edelleen. Pylkkänen on toimittanut MTV:lle useita lääkärilausuntoja vammoistaan ja OP:n tekemistä päätöksistä.

Neurologilta toiselle

Pylkkänen kertoo, että viime keväänä uutisoinnin jälkeen korvausriita näytti hetken valoisammalta. Hän väittää, että OP jo lupaili eläkepäätöstä.

Pylkkänen esitti yhtiölle Husin neurologilta saamansa diagnoosin aivovammasta, mutta se ei tuntunut miellyttävän vastapuolta. 

2:13

– Nyt minut halutaankin siirtää Pohjola-sairaalaan heidän omalle neurologilleen. Tuntuu siltä, että minua juoksutetaan niin monella neurologilla, kunnes löytyy se joku, joka sanoo, että aivovammaa ei ole, tai että nämä oireet ovat tulleet jostain muualta.

Pohjola Sairaalan omistaa OP Vakuutus Oy. 

Korvauslinja heittelee

Tällä hetkellä kiista korvauksista on täysin jumissa. Pylkkänen kokee, että häntä on kiistan aikana kyykytetty, hänen kanssaan ei kommunikoida tarpeeksi ja OP viivyttelee tarkoituksellisesti päätösten kanssa.

Vakuutusvirkailijat ovat vaihtuneet tiuhaan ja uuden saamisessa on saattanut kestää kuukausia. Lisäksi korvauslinja on vaihdellut rajusti riippuen virkailijasta.

– Nykyinen virkailija lipsautti, että sinullahan on se aivovamma. Sanoin ystävällisesti, että hän on ensimmäinen ihminen yhtiössä, joka on käyttänyt sitä sanaa. Sen jälkeen linja muuttui.

Kova halu kuntoutukseen

Pylkkänen on joutunut pahentuneiden aivovamman oireiden takia väliaikaisesti pyörätuoliin. Hänen haaveenaan on pääsy täysipainoiseen aivovammapotilaiden kuntoutukseen, mikä saattaisi pitkällä aikavälillä mahdollistaa paluun työelämään.

– Olen vihainen siitä, että jos he vain mahdollistaisivat kuntoutuksen, voisin joskus vielä tehdä töitä. Tuntuu aika pahalta, että sitä mahdollisuutta ei anneta. Mietin, että eikö niitä vain kiinnosta. Miten joku voi tehdä työnsä tuolla tavalla? 

– Hoitavat lääkärini ihmettelevät vakuutusyhtiön toimintaa. Mutta kuulen aina, että en ole ainoa. 

MTV Uutiset kertoi viime vuonna julkaistussa erikoisraportissa, että lähes kaikki Konginkankaan turmasta selvinneet kärsivät vakavasta aivovammasta. Monet heistä ovat joutuneet samantyyppiseen riitaan OP:n kanssa. 

Astui esiin omilla kasvoillaan

Pylkkänen puhuu painajaismaisesta taistostaan ensimmäistä kertaa omalla nimellään ja kasvoillaan.

Syy julkisuuteen astumiseen on halu varoittaa muita, jotka joutuvat vastaavanlaiseen tilanteeseen.

– On paljon heitä, jotka eivät samalla tavalla osaa taistella vakuutusyhtiötä vastaan. Haluan viestittää, että se miten he toimivat, ei ole oikein, eikä kenenkään pitäisi joutua hyväksymään tällaista. Minulla on ollut ympärilläni ihmisiä, jotka ovat auttaneet silloin, kun en ole itse jaksanut tai pystynyt tekemään valituksia.

7:17

Moni nääntyisi vuosikausien korvausriidan aikana pelkästä raivosta. Jälkiviisaana Pylkkänen tekisi joitakin asioita toisin vakuutuskiistassaan.

– Pyytäisin asiaan perehtyneeltä lakimieheltä apua. Jos näiden kanssa jää itsekseen painimaan, niin jossain vaiheessa loppuvat voimat, Pylkkänen sanoo.

Voit katsoa Pylkkäsen haastattelun MTV3 kanavalla illan Seitsemän uutisista ja Kymmenen uutisista. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja