Mainos

Vaikea talousvääntö sai Sipilän puhumaan insinöörikieltä

Toukokuun viimeisenä perjantaina muodostetaan maalle uusi hallitus, jos Juha Sipilän (kesk.) vetämät hallitusneuvottelut etenevät samalla turbovaihteella kuin tähän asti.

Tämän tavoitteen kirjasi muodosteilla olevan hallituksen puheenjohtajatrio helatorstaina prosessikaavioonsa.   

Mitään talouslinjauksia ei odotetusti vielä tehty, vaikka Sipilä (kesk.) kertoi työryhmien edenneen yhä suunnitellusti ja aikataulussa.  
Sipilän mielestä kovin paikka on löytää suorat säästöt, joita joudutaan tekemään. Pitkällä aikavälillä vaikuttavien rakenneuudistusten puolella edistytään nopeammin.   

-Sitä suhdetta nyt arvioidaan kiivaimmin, että mistä löytyy suoraa säästöä ja missä voidaan tehdä lyhyemmällä aikavälillä vaikuttavia rakenneuudistuksia kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Ideoita on ilmassa, mutta edes väliaikatietoja en vielä tiedä, Sipilä sanoi.  

Perussuomalaisten Timo Soini ja kokoomuksen Alexander Stubb poistuivat valtioneuvoston juhlahuoneistosta Smolnasta jo ennen iltapäivän tiedotustilaisuutta ja Sipiläkin aikoi lähteä hyvissä ajoin jännittämään illan jääkiekko-ottelua.    

Iteraatiokierros insinöörikielen kukkanen   

Prosessikaaviot ja kakkarat ovat jo tuttuja sanoja Sipilän suusta. Uusi näyte hallituksen muodostajan insinöörikielestä saatiin tiedotustilaisuudessa, kun Sipilä kertoi talousryhmän aikaansaannoksen lähtevän iteraatiokierrokselle muihin ryhmiin. Siis mille?  

-Mitähän se on suomeksi, se merkitys on kyllä ihan selvä. Se tarkoittaa sitä, että asia suppenee pikkuhiljaa kohti tavoitetta, Sipilä kuvaili, ja lisäsi pian hölmistyneet ilmeet nähdessään, että taisi olla insinöörikieltä tämäkin.  

Valtioneuvosto tviittasi pian tämän jälkeen: Iterointi = ongelmanratkaisumenetelmä, jossa ongelman ratkaisu tarkentuu vähitellen, kerta kerran jälkeen toistamalla.  

Ensi viikolla talousraamin kanssa edetään siis siten, että kun talousryhmä saa ensimmäisen versionsa valmiiksi, lopputulos käy muissa työryhmissä arvioitavana.  

-Tällaisia iteraatiokierroksia tehdään pari kolme kappaletta viikon aikana. Toivottavasti viikonloppuna päästään hallinnonalakohtaiseen tarkasteluun ja sitä kautta maaliin.  

Talousryhmän lisäksi töitä Smolnassa paiskivat nyt työllisyys- ja kasvuryhmä, biotalousryhmä ja reformiryhmä. 

Yhteiskuntasopimusta ei ole haudattu  

Kymmenen miljardin euron sopeutustarpeesta neljä miljardia otetaan valtiontaloudesta, kaksi miljardia kunnilta ja neljä miljardia on pidemmän aikavälin rakenteellisia kestävyysvajeessa vaikuttavia asioita, muistutti Sipilä jälleen kerran.  

-Reformiryhmä tekee töitä sen neljän miljardin eteen. Siihen kuuluvat esimerkiksi sote-uudistus ja kuntien tehtävien vähentäminen, Sipilä sanoi.  

Siitä, missä aikataulussa loput kuuden miljardin euron sopeutukset tehdään, ei vielä ole löytynyt yksimielisyyttä.  

-Onko se esimerkiksi kuusi vuotta, niin se on vielä auki. Jotakin voi jäädä ehdolliseksikin, jos talouskasvu lähtee liikkeelle tai uskottavia toimia löytyy.  

Sipilän mukaan yhteiskuntasopimustakaan ei ole kokonaan hylätty. Hän jatkaa yhteydenpitoa työmarkkinajärjestöihin edelleen.  

-En ole heittänyt kirvestä kaivoon, etteikö näissäkin asioissa voida päästä eteenpäin.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.