Mainos

Sipilä piiskasi hallitusneuvottelijoita: vatulointi pois – tilalle iterointia ja karsintaa

Hallitusmuodostaja Juha Sipilän (kesk.) insinöörimäisellä otteella johtamissa hallitusneuvotteluissa alkoi perjantaina ilmetä epäinsinöörimäistä yskähtelyä, kun keskeneräisten asioiden "vatulointikoriin" alkoi kasaantua liikaa asioita. 

Hallitusneuvottelijat urakoivat Smolnassa perjantaina ylipitkää päivää pysyäkseen Juha Sipilän laatiman prosessikaavion mukaisessa tahdissa.  

Iltamyöhällä valtioneuvoston juhlahuoneistossa uurastivat vielä puoluejohtajien trio ja talouspolitiikan suuria linjoja pohtiva työryhmä.    
Väännön kohteena olivat perjantaina muun muassa verotus, kuntien tehtävien karsiminen ja sote-asiat.

Päätösten aikaansaamiseksi asioita jouduttiin siirtämään työryhmistä puoluejohtajien trion päätettäväksi, minkä ansiosta vatulointikoria saatiin Sipilän mukaan pienennettyä merkittävästi. 

Sipilä kiisti väitteet siitä, että tunnelma neuvotteluissa olisi kiristynyt.

– Totta kai puolueilla on ideologisia eroja ja ne näkyvät, kun puhutaan veroista ja säästölistasta. Niin pitää ollakin, väsyneen oloinen Sipilä sanoi toimittajille alkuillasta.    

Veroja "iteroitiin" 

Veroasioista oli perjantai-iltana neuvottelijoilla luvassa - Sipilän insinöörislangin mukaisesti - jälleen uusi "iteraatiokierros".  

Sipilän mukaan kokonaisveroaste ei uuden hallituksen ansiosta nouse, mutta ei juuri laskekaan. Pieni- ja keskituloisille pyritään saamaan tuloveronalennuksia. Tarkempaa tietoa verotuksesta on luvassa ensi keskiviikkona.  

Sote-asioissa Sipilä uskoi neuvottelijoiden pääsevän ratkaisuun viikonlopun aikana. Ratkaisusta kerrotaan hänen mukaansa julkisuuteen mahdollisesti vasta ensi viikolla yhtä aikaa muiden asioiden kanssa. 

Sipilä ei halunnut vielä kommentoida, ollaanko sote-uudistuksessa valitsemassa kuntayhtymämalli vai keskustalaisten suosima maakuntamalli.  

– Se selviää lähiaikoina, Sipilä sanoi.  
  

Ankaraa karsintaa  

Hallitusneuvotteluissa piti perjantaina saada valmiiksi paketti kuntien tehtävien karsimisesta ja normien purkamisesta, mutta alkuiltaan mennessä ratkaisua ei ollut saatu aikaiseksi.  

Sipilän mukaan asiassa päästiin päivän mittaan kuitenkin selvästi eteenpäin. Paketin osuus kymmenen miljardin sopeutuspaketista on noin miljardi euroa.  

Asiantuntijat suhtautuivat perjantaina ymmärtämyksellä neuvottelujen nihkeään etenemiseen.  

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Antti Moisio pitää kuntien tehtävien karsimista vaikeana, koska valtion päätöksin ei pystytä aina vaikuttamaan kuntiin.  

– Ei voida olla täysin varmoja siitä, mikä taloudellinen vaikutus on, jos muutoksia tehdään, Moisio sanoo.  

Hän huomauttaa, että tehtävien karsinnassa on kyse arvovalinnoista, joiden tekemiseen vaaditaan poliittista johtajuutta. Käytännössä tehtävien karsinta tarkoittaa sitä, että kunta tarjoaa kansalaisille vähemmän palveluita tai tuottaa niitä tehokkaammin. 

Kunnianhimoinen tavoite jäi edelliseltä hallitukselta täysin puolitiehen, sillä karsittavaa löydettiin vain 350 miljoonan euron edestä tavoitellun miljardin sijaan.  

– Uusi hallitus saa perinnöksi sentään valmistelun, jota edellinen hallitus teki, Moisio lohduttaa.  

 Kuntaliitossa toivotaan, että tehtävien karsintaurakka sidottaisiin päätöksin valtionosuuksista eli kuntien rahoituksesta.

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen kuvaa urakkaa "hirvittävän isoksi haasteeksi".  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.