Mainos

Vaihtoehtona Entré-asunto

Entré-rahoitusmalli kehitettiin 1990-luvun lopulla erityisesti uuden omistusasunnon hankkimista varten. Siinä omistusasuntoon pääsee kiinni maksamalla 15 tai 30 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Loppusumman kattaa yhtiölaina, josta maksetaan rahoitusvastiketta.

"Malli luotiin madaltamaan asiakkaan kynnystä hankkia omistusasunto, eli silloin silloin ajateltiin paljolti ensiasunnon ostajia", kertoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Tommi Rytkönen. "Pian kävi kuitenkin ilmi, että se sopii yhtä hyvin asunnon vaihtoon kuin ensiasunnon ostamiseenkin samoin kuin tilanteeseen, jossa hankitaan asunto eläkepäiviksi, kun halutaan irrottaa asunnosta pääomaa johonkin muuhun tarkoitukseen. Kun tässä on rahoitus valmiina, se toimii hyvin siinäkin."

Tämän on huomannut myös Skanska Kodit Oy:n asiakaspalvelujohtaja Erkki Heikkinen: "Meillä on paljon kohteita, joissa asukaskunta on ollut hieman iäkkäämpää. Niissä yhtiölainaosuutensa pois maksaneiden asukkaiden osuus on suurempi kuin kohteissa, joissa on paljon ensiasunnon ostajia."

Skanskan yhteistyökumppaneineen kehittämä Entré-malli tuo helpotusta ja pelivaraa myös asuntokauppaan liittyviin rahoitusjärjestelyihin. Ensimmäinen maksuerä, joka lankeaa maksettavaksi kaupan yhteydessä on pieni, samoin seuraava erä, joka maksetaan sisäänmuuton yhteydessä on yhtälailla myös pieni. Sen yhteydessä voi tehdä oman ratkaisunsa loppuosuuden suhteen – joko pitää yhtiölainan tai vaihtaa sen henkilökohtaiseksi. Siten esimerkiksi asunnonvaihtotilanteessa ei ole kiire saada rahaa vanhasta asunnosta, vaan ratkaisut voi tehdä kaikessa rauhassa muuton jälkeen.

Esimerkki Entré-asunnon ostamisesta:

Velaton kokonaishinta 150 000 €
Maksetaan 7,5 %, kun rakennustyöt on aloitettu ja kauppakirja allekirjoitettu 11 250 €
Maksetaan 7,5 % - 22,5 % sisäänmuuttopäivänä 11 250 -38 750 €
Kauppahinta yhteensä 15% tai 30 % kokonaishinnasta 25 000-50 000 €
Yhtiölaina 70 % tai 85 % kokonaishinnasta 100 000-125 000 €

Ostaja voi lyhentää osuuttaan taloyhtiön lainasta vähitellen tai kerralla suuremmissa erissä. Samalla rahoitusvastike tietysti pienenee. Jos korot muuttuvat, yhtiölainan laina-aika joustaa tarvittaessa. Asunnon voi myös maksaa ajan mittaan kokonaan velattomaksi.

Entré-malliin liittyy asumisturvavakuutus. Se on tarkoitettu turvaamaan rahoitusvastikkeiden maksua silloin, jos asunnon omistajan taloudellinen tilanne tilapäisesti heikkenee esimerkiksi työttömyyden tai sairauden takia. Vakuutus on pakollinen, jos omarahoitus 15 % ja vapaaehtoinen, jos se on 30 % tai suurempi.

Entré-asuntojen osuus Skanskan asuntotuotannosta on ollut merkittävä, enimmillään yli puolet vuosituotannosta. Niitä on rakennettu 31 paikkakunnalle. Entré-mallin avulla on tähän mennessä hankkinut oman asunnon noin 5 000 suomalaista. Helsingin Vuosaaresta viitisen vuotta sitten asunnon ostanut Sari Ekroth perheineen on yksi heistä.

"Maksoimme ensin tietyn osan ja kun sitten totesimme, että tämä on asunto, jossa aiomme asua pidempäänkin, maksoimme Entre-osuuden pois. Ajattelimme sitä, että ellei tämä viehätäkään, sen myyminen on vaivatonta. Ensiasuntoa ostavat nuoret parit pääsevät pienellä rahalla kiinni uuteen asuntoon", Ekroth kertoo.

Entré-asunnoille onkin ehtinyt muodostua vajaassa kymmenessä vuodessa myös toimivat jälkimarkkinat.

"On osoittautunut, että Entré-asunnot, joissa on yhtiölainaa jäljellä ovat itseasiassa halutumpia kun sellaiset, joissa sitä ei enää ole," Rytkönen kertoo. "Ne ovat siis myös ostajan kannalta nää on helpompia ratkaisuja."

Asuntoesittelyä kännykällä

Entré-malli on siis vakiintunut Suomen asuntomarkkinoille, mutta aivan tuore uutuus on Kotikoodi-palvelu. Se tuo netissä olevat tiedot myytävistä asunnoista kätevästi kännykkään. Kiinteistömaailman kehittämä netti-mobiili-palvelu toimii niin, että sen käyttäjä kuvaa kamarakännykällään asuntomyymälän ikkunassa, asuntoesittelyssä tai vaikkapa lehti-ilmoituksessa näkyvän koodin ja saa välittömästi kännykkäänsä asunnon täydelliset myyntitiedot sekä pohjapiirroksena ja kuvia. Jos kännykässä ei ole kameraa, samat tiedot saa näppäilemällä kuusinumeroisen kotikoodin.

"Hyöty on tietysti se, että ajasta ja paikasta riippumatta on aina olemassa yhteys nettiin", kehitysjohtaja Juha Parviainen mainostaa. "Kannettavaa tietokonetta harvalla on aina mukana ja sitä on monissa paikoissa hankala käyttää. Mutta kun kännykkä on mukana, missä tahansa voi ottaa yhteyden nettipalveluumme. Sieltä voi hakea ihan vapaasti mitä kohteita tahansa."

Kotikoodi-palvelu toimii kaikissa internet- ja wap-ominaisuuksilla varustetuissa puhelimissa datasiirtomaksun hinnalla. Itse sovellus ei maksa mitään, ei myöskään kohdetietojen katselu.

"Puhutaan ehkä muutamista kymmenistä senteistä per kohde", Parviainen arvioi. "Ja siihenhän voi vaikuttaa tekemällä datayhteyksistään operaattorin kanssa erillisen sopimuksen, jolloin kustannus on hyvinkin pieni."

(JKA 30.3.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.