"Vähän outoahan tämä on" – Pekka Pouta esitteli hämmentävän kartan: Ahvenanmaalla enemmän lunta kuin Torniossa

Etelän lumipeite ei näytä sulamisen merkkejä – lisää lunta tulossa 8:06
Lumensyvyyskartta antaa erikoisia lukemia: Ahvenanmaalla enemmän lunta kuin Tornionjokilaaksossa.

Luminen keli ei tule näillä näkyminen hellittämään, käy ilmi lähipäivien sääkartoista.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo MTV Uutiset Livessä, että varsinkin Suomen etelärannikko tulee pian kylpemään lumessa.

Suomenlahdella odottaa nimittäin kuurosadejono.

– Varsinaisesti jännin asia illasta alkaen on, että kuurosade voi nousta etelärannikolle. Tulee lumisadetta, ja huomisaamuna noin Porvoosta lähtien voi olla huonoa ajokeliä. Muutamia senttejä on arviolta paksuin lumipeite. Jossain voidaan hipoa jopa kymmentä senttiä, Pouta kertoo.

Torstai on Poudan mukaan päivä, jolloin taivaalta saattaa myös "jotain tulla", ja pikku pakkasta voi pidellä.

"Kyllä tässä talvea tehdään"

Kun tarkastellaan Suomen lumikertymää,  Etelä-Suomessa on jo enemmän lunta kuin Etelä-Lapissa ja Keski-Suomessa. Täysin tavatonta tämä ei kuitenkaan ole.

– Vähän outohan tämä on. Se johtuu siitä, että meri voimistaa lumisateita. Jos on pakkasilmaa, niin sitä kertyy rannikolle meren ansiosta.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, voidaan lauantaille ja sunnuntaille odottaa laajalti vieläkin isompaa lumikertymää.

– Kun puhutaan rintamasadealueesta ja pakkasilmasta, niin voi tarkoittaa jopa isompaakin kertymää. Ennusteet antavat jopa viiden sentin lumikertymää.

Talvi on tullut rytinällä. Paluuta syksyyn ei ole näkyvissä.

– Meillä on etelän ja kaakon välinen virtaus. Jos jossain menee kunnolla suojalle, niin se on oikeastaan vain rantaviiva Naantalista Kotkaan. Kyllä tässä talvea tehdään pari viikkoa.

Pekka Pouta kertoi MTV Uutiset Livessä myös minkälaiselta sää näyttää Euroopassa sekä Ukrainan sotatoimialueilla. Katso lähetys yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat