Sää vetää jopa meteorologin mietteliääksi – tuleeko lunta vai ei?

Kuinka käy etelän lumisateiden? Tässä loppuviikon sää 3:37
Meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo viikonlopun säästä.

Meteorologin mukaan viikonloppu saattaa tuoda yllättäviä lumisateita etelään. Lapissa hanget kasvavat entisestään.

Meteorologi Pekka Pouta varoitteli ensi viikon alkuun sään jättikäännettä, jopa "todellista kelihelvettiä", jolloin Etelä-Suomeen saattaa tulla peräti kymmeniä senttejä lunta. 

Mahdollista jättikäännettä edeltävä viikonloppu tarjoaa meteorologi Liisa Rintaniemen mukaan mielenkiintoisen tilanteen, sillä vielä ei tiedetä sataako vai ei.

– Ennusteissa on vilkkunut, että lauantaina olisi voinut olla reilumpikin sadealue, joka olisi voinut humpsauttaa Uudellemaalle viisi senttiä lunta. Nyt se on sitten tämän aamun ennusteissa kadonnut, Rintaniemi sanoo. 

Luminen ulkoiluviikonloppu on kuitenkin mahdollinen. 

– Tätä on ehdottomasti seurattava viikonloppuna, koska Suomenlahti on lämmin, siellä on paljon energiaa ja se kehittää sateita. Kun tuulee sopivasta suunnasta, se voi tuoda yllättäviäkin lumisateita viikonlopuksi, Rintaniemi kertoo. 

Lapissa eletään jo mahdollisesti termistä talvea

Rintaniemen mukaan lähipäivien merkittävin tapahtuma sääkartoilla on pohjoiseen satava lumi. 

– Länsi-Lappiin voi tänään humpsahtaa viisi senttiä lunta, edellisten hankien jatkoksi ja lähipäivinä on tulossa muutama sentti lisää.

Lapissa on jo saattanut alkaa terminen talvi eli vuorokauden keskilämpötila on pääsääntöisesti jo pakkasen puolella. Rintaniemi muistuttaa, että termisen talven alku voidaan vahvistaa vasta myöhemmin. 

– Se on saattanut alkaa siellä jo lokakuun alkupuolella, ja esimerkiksi nämä lumet, mitä sinne on satanut maahan, ovat muodostamassa pysyvän lumipeitteen. 

Lue myös:

    Uusimmat