Vaaralliset jätteet – näin niistä pääsee eroon

Koti kuntoon -fiilis versoo keväällä kilpaa valkovuokkojen ja leskenlehtien kanssa. Kenenpä mieltä ei ylentäisi keväisen raikas, siisti ja valoisa koti.

Huolellisen siivouksen jäljiltä pois heitettäväksi saattaa kertyä myös vaarallista jätettä, jota myös ongelmajätteeksi on kutsuttu.

Keväällä kaupunkien jätehuollot ovat tavallista palvelualttiimpia ja omilla kotikulmilla kiertävät keräysautot kannattaa hyödyntää. Esimerkiksi HSY:n jätehuollon keräysautotovat näin kesän korvalla liikenteessä Espoossa, Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella ja Kauniaisissa.

Tänne vaarallisia jätteitä

Kodin vaarallisia jätteitä saa tuoda ilmaiseksi huoltoasemien ja kauppojen pihalla oleviin keräyskontteihin. Lisätietoja kannattaa kysyä kassalta tai neuvonnasta.

Vaarallisen jätteen kontteihin saa tuoda maksutta energiansäästölamput ja loisteputket, ajoneuvojen jäähdytin-, jarru- ja kytkinnesteet sekä akut, maalin jämät, liimat ja lakat.

Paristot ja pienet akut voi palauttaa kaikkiin niitä myyviin kauppoihin ja kioskeihin. Vuotavat akut tai paristot pitää pakata pieniin muovipusseihin. Li-merkinnällä varustettujen litiumakkujen ja -paristojen navat pitää teipata. Teippaus ennaltaehkäisee oikosulkuja, jotka saattavat sytyttää tulipalon.

Vaarallisen jätteen keräykseen eivät kuulu lääkkeet, ruiskut tai neulat. Ne tulee palauttaa apteekkiin. Myös kylmälaitteille, sähkö- ja elektroniikkaromulle ja esimerkiksi painekyllästetylle puulle on omat keräysasemansa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ne tunnetaan Sortti-asemina.

Katso lähin kierrätyspiste vaaralliselle jätteelle valtakunnallisesta palvelusta:Kierrätys.info

Lisätietoja: HSY, vaarallinenjäte.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat