Mainos

Vaarallinen Daisy lisää painetta huumeiden pikaluokitukselle

Markkinoilla pyörii nyt lukuisia uusia muuntohuumeita, joihin nykyinen huumelainsäädäntö ei pure. MDPV:n suosio on romahtanut kriminalisoinnin jälkeen, mutta uudet tulokkaat ovat ottaneet sen paikan nopeasti.

Suosittu uusi aine on esimerkiksi parikymmenkertaisesti amfetamiinia vahvempi Daisy, joka on tiettävästi vienyt sairaalaan ainakin seitsemän käyttäjää. Daisy aiheuttaa psykoosia ja sisäelinten vammoja, joiden vuoksi käyttäjiä on joutunut tehohoitoon..

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee kiireellä lakiehdotusta, joka mahdollistaisi uusien aineiden luokittelun huumeeksi pikavauhtia. Ehdotus on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn tällä vaalikaudella, mahdollisesti jo ennen joulua.

Uusi laki mahdollistaisi huumeeksi luokittelun valtioneuvoston asetuksella. Hallitusneuvos Ismo Tuominen ministeriöstä kertoo, että nopeimmillaan luokittelu hoituisi aineen havaitsemisen jälkeen noin kuukaudessa. Ehdotukset kiellettävistä aineista tekisi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Ehdokkaita kiellettäviksi useita

Ylitarkastaja Katja Pihlainen Fimeasta uskoo, että uuden lain tultua huumeluokitusta aletaan valmistella useille aineille. Uusia päihdyttäviä aineita havaitaan joka vuosi lukuisia, mutta kaikkia niistä ei ole tarkoitus ruveta kriminalisoimaan asetuksella.

- Viime vuonna oli EU:ssa ennätysvuosi uusien päihdyttävien aineiden ilmaantumisessa. Ilmoitusjärjestelmään tuli 24 uutta molekyyliä, Pihlainen kertoo.

Luokittelu huumeeksi koventaa tuntuvasti välittäjien rangaistuksia. Muuten muuntohuumetta pidetään lääkeaineena, jonka kaupittelusta annettaan lieviä rangaistuksia.

Kriminalisointi voi viimeistellä muuntohuumeen kohtalon, sillä se ei välttämättä pärjää ominaisuuksiltaan perinteisille huumeille. Oikeuslääketieteen professori Erkki Vuori arvioi jokin aika sitten, että MDPV katoaa aikanaan markkinoilta, koska se ei ole huumeena "kovin kaksinen". Sitä ei kannata kaupitella, jos rangaistukset ovat samat kuin perinteisissä huumeissa.

Aggressiot jälleen kasvussa

MDPV ole enää suosiossa, kerrotaan Helsingin terveys- ja sosiaalineuvonta Vinkistä, joka työskentelee huumeiden käyttäjien kanssa.

Sen sijaan käyttäjät ovat alkaneet puhua Daisysta. Aluevastaava Tiina Lintusen mukaan myös asiakkaiden kunto on jälleen huonontunut.

- Ihmiset ovat sekavampia ja aggressiivisempia vähän samaan tapaan kuin MDPV:n kanssa. Heidän on vaikeampi toimia perusasioissa, kuten syömisessä ja juomisessa. Emme toki tiedä, mitä kaikkia aineita he ovat käyttäneet, Lintunen sanoo.

Rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin poliisista katsoo, että ilmiöksi nousevat muuntohuumeet pitäisi pystyä kriminalisoimaan nopeasti. Nyt niille jää selkeä markkinarako.

- Näillä aineilla tehdään hirvittävät voitot, kun rangaistusriski on niin pieni, Pynnönen sanoo.

Jatkuvasti markkinoille virtaavat uudet muuntohuumeet ovat haaste huumekoirille, sillä uusien aineiden tunnistus vaatii harjoittelua.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.