Vaalivoittoa juhliva Uuden demokratian johtaja lupailee Kreikalle itsetunnon kohotusta

Kreikassa vaalivoiton napanneen Uusi demokratia -puolueen johtaja Kyriakos Mitsotakis on luvannut, että Kreikka astuu ylpeänä työllisyyden, turvallisuuden ja kasvun aikakauteen.

Entinen valtapuolue, keskustaoikeistolainen Uusi demokratia oli saanut lähes 40 prosenttia äänistä, kun ääntenlasku oli edennyt 94 prosenttiin.

Istuvan pääministerin Aleksis Tsiprasin Syriza-puolue oli puolestaan kerännyt 31,5 prosentin äänisaaliin. Näillä luvuilla Uusi demokratia on saamassa 158 edustajaa 300-paikkaiseen parlamenttiin Syrizan paikkamäärän jäädessä 86 paikkaan. Lopullisiin paikkamääriin voi vielä vaikuttaa pienempien puolueiden suosio.

Tsipras myönsi jo eilen alkuillasta vaalitappion ja soitti Mitsotakisille onnittelupuhelun.

Talouskriisi kurittanut Kreikkaa

Kreikan politiikkaa on jo yli kymmenen vuoden ajan leimannut talouskriisi ja velkojien maalle sanelema säästökuuri, johon Syrizakin joutui myöntymään Tsiprasin vastahangasta huolimatta. Kituuttamiseen kyllästyneet kreikkalaiset rankaisivat puoluetta ja äänestivät vaalivoittoon Uuden demokratian, joka oli 2000-luvun alussa mukana ajamassa maata talousahdinkoon.

Tästä Tsipras yritti parhaansa mukaan äänestäjiä muistutellakin, mutta turhaan. Uuden demokratian Mitsotakis lupaili kansalle ennen vaaleja myös veronalennuksia, joskin oli epäselvää, mistä edelleen rutiköyhä Kreikka keräisi niihin rahat. 

Lue myös:

    Uusimmat