Valta siirtymässä pois vasemmistolta Kreikassa – oikeistopuolue Uusi demokratia saamassa enemmistön parlamenttiin

Kreikassa valmistaudutaan parlamenttivaaleihin - pääministeri Tsipras kärsimässä tappion 1:58
Video: Ennakkojuttu Kreikan vaaleista

Entinen valtapuolue, keskustaoikeistolainen Uusi demokratia oli sunnuntai-iltana voittamassa Kreikan parlamenttivaalit. Kun äänistä oli laskettu runsas kolmannes, puolue oli saamassa vajaat 40 prosenttia äänistä ja hallitseva vasemmistopuolue runsaat 31 prosenttia.

Tuloksella Uusi demokratia näytti saavan parlamenttiin enemmistön. Tämä selittyy Kreikan vaalilailla, joka takaa suurimmalle puolueelle 50 ylimääräistä paikkaa.

Istuva pääministeri Alexis Tsipras myönsikin alkuillasta vaalitappion, ja soitti Uuden demokratian johtajalle Kyriakos Mitsotakisille onnittelupuhelun.

Kreikan politiikkaa on jo yli kymmenen vuoden ajan leimannut talouskriisi ja velkojien maalle sanelema säästökuuri, johon Syrizakin joutui myöntymään Tsiprasin vastahangasta huolimatta. Kituuttamiseen kyllästyneet kreikkalaiset rankaisivat puoluetta ja olivat nostamassa valtaan Uuden demokratian, joka oli 2000-luvun alussa mukana ajamassa maata talousahdinkoon.

Tästä Tsipras yritti parhaansa mukaan äänestäjiä muistutellakin, mutta turhaan. Uuden demokratian Mitsotakis lupaili kansalle ennen vaaleja myös veronalennuksia, joskin oli epäselvää, mistä edelleen rutiköyhä Kreikka keräisi niihin rahat.

Monelle kreikkalaiselle viimeinen pisara oli Tsiprasin allekirjoittama Kreikan ja Makedonian sopimus, jolla Makedonian nimi muuttui Pohjois-Makedoniaksi. Maiden välejä vuosikymmenet hiertänyt nimikiista juonsi juurensa siihen, että Kreikalla on Makedonia-niminen pohjoinen maakunta. Etenkin siellä moni ei vieläkään voi hyväksyä, että naapurimaan nimessä esiintyy Makedonia.

Kolmas Syrizan kannatusta syönyt asia oli Tsiprasin entisen valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin perustama vasemmistolainen MeRA25-puolue, joka oli alustavien tulosten mukaan saamassa runsaat kolme prosenttia äänistä.

Kultainen aamunkoitto romahti

Kolmanneksi vaaleissa oli tulossa keskustavasemmistolainen vaaliliitto KINAL runsaan kahdeksan prosentin äänisaaliilla, ja kommunistit olivat saamassa runsaat viisi prosenttia.

Pahimman talouskriisin aikana parhaimmillaan kärkipaikkoja kannatuskyselyissä hätyytellyt uusnatsipuolue Kultainen aamunkoitto sen sijaan näytti menettävän valtaosan kannatuksestaan. Puolue oli ääntenlaskennan ollessa pahasti kesken jäämässä hyvin niukasti kolmen prosentin äänikynnyksen alle.

Sen sijaan äänikynnyksen oli rimaa hipoen ylittämässä samoilla apajilla kalastellut uusi Venäjä-mielinen nationalistipuolue Kreikkalainen ratkaisu.

Tsipras joutui julistamaan Kreikkaan ennenaikaiset parlamenttivaalit keväällä, kun Syriza oli hävinnyt sekä eurovaalit että alue- ja paikallisvaalit Uudelle demokratialle. 

Lue myös:

    Uusimmat