Vaaliasiantuntija: Maahanmuutosta tulossa vaaliteema

Maahanmuutto on nousemassa selkeäksi vaaliteemaksi, arvioi MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa kuukausi ja puolueiden vaalikampanjat ovat käynnistymässä täydellä teholla. Tässä ajassa ehdokkaiden on pyrittävä tavoittamaan mahdollisimman monia äänestäjiä saadakseen kansaa taakseen.

MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi, että yksi vaalien suurista teemoista on maahanmuutto. Grönludin mukaan esimerkiksi maahanmuuton hyötyjä ja haittoja pitäisi käsitellä keskusteluissa asiaperustein, ei pelkästään pelottemalla.

Tästä nähtiin jo merkkejä kuluneella viikolla MTV:n puoluepuheenjohtajien vaalitentissä, sanoo Grönlund.

– MTV:n vaalikeskustelussa sitä otettiin jonkin verran esille, koska perussuomalaisten Timo Soini alkoi puhua maahanmuuton kustannuksista. Erityisesti kristillisdemokraattien Päivi Räsänen tarttui aiheeseen kyseenalaistamalla Soinin kommentit. Tällainen keskustelu on ehkä paras tapa tuoda asiaa esille.

Grönlundin mukaan avoin keskustelu onkin erityisen tärkeää harhaluulojen karsimiseksi maahanmuuton ympäriltä.

– Puoleilla on eri näkemyksiä siitä, kuinka avoimen suomalaisen yhteiskunnan pitäisi olla. On hyvä, että aihe nostetaan esille nimenomaan näin. Ei annetta vain maahanmuuttoa kritisoivien äänten tulla esiin, vaan myös sitä puolustavien. Siitä saadaan aito vuoropuhelu, jota äänestäjä tarvitsee äänestyspäätöksensä taustalle.

Maahanmuuttajista yrittäjiksi palvelusektorille

Vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund arvioi, että useat puolueet näkevät maahanmuuttajat tulevaisuuden yrittäjinä. Tätä kautta palvelusektorille saataisiin leveyttä ja lisää työllisyyttä.

– Varmasti siitä tullaan puhumaan. Uskoisin, että esimerkiksi vihreiden, RKP:n ja kokoomuksen ratkaisut lähtevät osaltaan siitä, että Suomi lähtisi nousuun laajemman maahanmuuton kautta. He kokevat, että sitä kautta saadaan yritteliäisyyttä ja esimerkiksi palvelusektoria laajemmaksi.

Grönlundin mukaan useissa muissa maissa näin on jo tapahtunut.

– Katsotaan mitä tahansa Euroopan maata, puhumattakaan Amerikan Yhdysvalloista, niin palvelusektori on laajasti hiljattain maahan muuttaneiden siirtolaisten käsissä. He ovat valmiita perustamaan perheyrityksiä ja tekemään pitkää päivää, toteaa Grönlund.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja