Vaajakoskelaisen Erkin verkkoon tarttui jättikala – fileetä tuli kilokaupalla: "Kun kuhan sai jäälle, se alkoi teutaroimaan"

Talvella verkkokalastus on kalastajien suosikkiharrastus ja joskus ahti palkitsee kalamiehen jättisaaliilla. Tämän sai kokea vaajakoskelainen Erkki Hautala, joka sai tiistaina talviverkollaan Jyväskylän kupeessa saaliiksi 8 kiloa painavan ja 90 senttimetriä pitkän kuhan.

– Meillä on tällainen kolmen eläkeläisukon kalastuskombinaatti, jotka pitävät talviverkkoja läheisillä kalavesillä, lähinnä Leppäveden puolella. Tällä kertaa minun verkkooni sattui uimaan isompi kala, Hautala kertoo.

Kokenut kalastaja ei vähästä hätkähdä, varsinkin kun kuha käyttäytyy rauhallisesti muihin petokaloihin verrattuna. Kuhaa ei Hautalan mukaan välttämättä edes huomaa verkkoja nostaessa.

– Se on niin rauhallinen kala, ettei se riehu samalla tavalla kuin vaikka hauki. Paitsi tämä nyt tietysti tuntui, kun oli niin painava. Vasta kun kuhan sai avannosta jäälle, se alkoi teutaroimaan. Rauhoittava isku niskaan, niin sehän lakkasi potkimasta siihen paikkaan, Hautala summaa.

Talviverkkojen kokeminen loistavaa hyötyliikuntaa

Hautala kertoo, että kuluneena talvena seudulla on ollut huono jäätilanne. Heidän kalaporukkansa liikkuu jäillä mieluummin perinteisin menetelmin, eivätkä he käytä koneita.

– Oli hirveän huono liikkua, kun oli heikot jäät ja sen päälle satoi hirveästi lunta. Nyt tilanne on parempi. Suksilla on mukava liikkua ja kun on vielä ahkio perässä, niin se on eläkeläiselle hyvä liikuntaharrastus samalla.

– Useammalla verkolla käyntiin voi vierähtää muutama tunti ja matkaa kertyy suksilla yhteensä noin neljä kilometriä, Hautala kertoo.

Loistava uunikala

Kuha on tunnetusti herkullinen ruokakala ja Hautalalla on omat vinkkinsä sen valmistukseen.

– Kuha pitää ensiksi fileoida. Tästä kyseisestä yksilöstä tuli noin 3,5 kiloa fileetä. Vähän siitä menee hukkaan, kun kuhalla on niin iso pää ja tällä kyseisellä yksilöllä oli paljon mätiä vatsassa. Kuhasta kannattaa tehdä uunikalaa tai laittaa keittoon, Hautala suosittelee.

Jättikuhasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat