Mainos

UV-säteily voimistunut Etelä-Suomessa lähes viidenneksen vajaassa 20 vuodessa

Heinäkuun ultraviolettisäteily on voimistunut Etelä-Suomessa lähes viidenneksen vuodesta 1995 lähtien.

Ilmatieteen laitoksen mukaan UV-säteily on voimistunut lomakaudella Etelä-Suomessa noin prosentin vuosivauhtia. Tieto ilmenee Jokioisten observatoriossa jo 17 vuoden ajan tehdyistä tarkkuusmittauksista.

– Heinäkuussa päivän aikana kertyneen UV-säteilyn määrä on kasvanut näiden vuosien aikana etelässä 15-20 prosenttia. Luku on iso, toteaa vanhempi tutkija Tapani Koskela Ilmatieteen laitokselta.

Voimakkaan UV-säteilyn taustalla ovat muun muassa hieman keskimääräistä ohuempi otsonikerros ja vähäpilvinen sää. Nyt tutkitaan, mikä osuus on milläkin.

Suomessakin mitattu jo UV-indeksi 7

Ultraviolettisäteilyn voimakkuus esitetään UV-indeksin avulla. Suomessa indeksin arvot vaihtelevat välillä 0-7.

Säteilyn voimakkuuden lisääntyminen näkyy isojen indeksilukujen yleistymisenä. UV-indeksi 7 on mitattu Suomessa vain kerran ennen viime kesää, jolloin raja ylittyi kolmena päivänä.

Myös UV-indeksin luku 6 on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Keskimääräisesti UV-indeksi on 6 kahdeksana päivänä kesässä, mutta viime kesänä tällaisia päiviä oli 19.

Ihosyövät ovat Suomessa lisääntyneet viime vuosina.

– On vaikea sanoa, mikä osuus syöpien lisääntymiseen on säteilyn voimistumisella ja mikä yleisesti ihmisten tavoilla olla auringossa, toteaa Tapani Koskela.

UV-säteily on haitallista jo UV-indeksin kohotessa yli arvon 3. Tällaisia päiviä Suomessa on vuosittain keskimäärin 115, viime vuonna niitä oli 125. Iho tulisi tällöin suojata auringolta vaatteilla ja päähineellä sekä aurinkorasvalla ja välttämällä pitkään auringossa olemista. Silmät tulisi suojata aurinkolaseilla.

Suomalaisten suosikkilomakohteissa Välimeren rannalla UV-indeksi on lomakaudella yleisesti 9-11.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.