Mainos

Uutta velkaa valtiolle 2 miljardia

Valtion ensi vuoden budjetin nettolainanotto on jäämässä vain 2 miljardiin markkaan. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö harmitteli tänään, että valtiovarainministeriöstä lähtevä esitys voisi olla vieläkin parempi, jos uutta lainaa ei tarvittaisi lisää lainkaan.

Koko hallitus pääsee käsittelemään budjettiesitystä 12. elokuuta. Niinistön mielestä olisi kovin tervetullutta, jos budjettiriihessä pyrittäisiin vielä painamaan nettolainanotto nollaan. Tosin hän myönsi, että todennäköisesti tarvittavaa kahta miljardia markkaa on enää vaikea irrottaa.

-Toisaalta tietysti jos ajatellaan, että budjettiehdotuksen loppusumma on 187,5 miljardia markkaa niin kaksi miljardia siitä taitaa asettua jonkinmoiseen virhemarginaaliinkin, Niinistö sanoi. Niinistö huomautti, että nykyisen hallituksen aikana on kunakin vuonna parannettu kyseisen vuoden budjetin loppusummaa.

-Ensi vuonna on erinomaiset mahdollisuudet, jos maailmanmeno jatkuu tällaisena kuin nyt selviytyä ilman lainaakin, Niinistö sanoi.

Valtiovarainministeriön esityksessä on nyt arvioitu ensi vuoden verotulot reilu viikko sitten parannetun talouskasvuennusteen mukaisesti. Sen sijaan uuden työttömyysennusteen vaikutusta menoihin ei ole otettu huomioon. VM haluaa säilyttää sen tuoman "varmuusrajan" käytössään.

Menot alle tämänvuotisen

Valtiovarainministeriön esityksen menojen loppusumma on 187,5 miljardia markkaa eli reilu miljardi vähemmän mitä valtion menoiksi on muodostumassa tänä vuonna. Tosin avoinna on vielä pari asiaa. Kehitysyhteistyöasioita hoitava ympäristöministeri Pekka Haavisto haluaisi pitää kehitysapurahojen bkt-osuuden ennallaan kun taas valtiovarainministeriö pitäisi markkamäärän ennallaan. Näkemysero on parisataa miljoonaa markkaa. Toinen, paljon pienempi kiista koskee EU-vaalitiedotuksen määrärahoja, jotka ovat pääministeri Paavo Lipposen johtaman valtioneuvoston kanslian budjetissa.

Ministeriökohtaisten neuvottelujen jälkeen avoinna oli vielä useampia asioita. Niinistön mukaan töitä tehtiin kuitenkin vielä tänään aamulla niiden ratkaisemiseksi. Niinistö kuvasi valtiovarainministeriön ja muiden ministeriöiden budjettineuvottelujen sujuneen erittäin rakentavassa hengessä.

Sairausvakuutusmaksun omavastuut eivät nouse

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi myös vetäneensä ehdotuksensa sairausvakuutusmaksun omavastuun korottamisesta pois eilisiltana. Niinistön mukaan myöskään lasten päivähoito-oikeutta ei leikata, vaikka molemmat vanhemmat ovat kotona. Maatalouslomitustakaan ei leikata.

Niinistö kummasteli sosiaali- ja terveysministerien eilen neuvotteluista antamia tietoja. Niinistön mukaan ministeri Sinikka Mönkäre ei malttanut istua pääluokkansa neuvotteluja loppuun saakka, vaan riensi kertomaan sairasvakuutuksen omavastuuosuuksien korottamisen olevan vielä avoinna.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.