Uutta tietoa Tanskan pääministerin pahoinpitelystä – epäilty pysyy vangittuna

Tanskassa oikeus on määrännyt pääministeri Mette Frederiksenin pahoinpitelystä epäillyn miehen pysyvän vangittuna 20. kesäkuuta saakka.

Frederikseniä pahoinpideltiin eilen, kun hän oli kävelemässä Kööpenhaminan keskustassa. Pahoinpitelystä epäilty on 39-vuotias puolalaismies.

Pääministerin kanslian mukaan Frederiksen sai pahoinpitelyssä vähäisen niskavamman, mutta on muuten kunnossa.

Pääministeri perui lauantain ohjelmansa

Pääministeri Frederiksen on joutunut perumaan tämän päivän ohjelmansa. 

Frederiksen sai lievän niskavamman sen jälkeen, kun mies kävi hänen kimppuunsa Kööpenhaminan keskustassa eilen perjantaina, kertoo pääministerin kanslia. 

– Pääministeri on muuten kunnossa, mutta hän on järkyttynyt tapahtuneesta, kansliasta kerrottiin.

Kanslian mukaan Frederiksen vietiin sairaalaan tarkastettavaksi myöhään eilen sattuneen tapauksen jälkeen.

Kaikki pääministerin viralliset tilaisuudet on peruttu tältä päivältä.

Mies tönäisi pääministeriä voimakkaasti

Tanskan median silminnäkijöiltä keräämien tietojen mukaan Frederikseniä vastaan kävellyt mies tönäisi tätä niin voimakkaasta, että pääministeri kaatui. Samalla hänen niskansa retkahti.

Reutersin haastatteleman silminnäkijän mukaan Frederiksen pystyi kävelemään tilanteesta pois eikä hänellä ollut ulkoisia merkkejä pahoinpitelystä.

Sen enempää poliisi kuin pääministerin kansliakaan eivät ole toistaiseksi kertoneet mitään miehen motiivista tai siitä, oliko hänellä ollut asetta mukanaan.

EU-johtajat tuomitsevat

EU:n johtohahmot ovat tuominneet pahoinpitelyn. 

Frederiksen pahoinpideltiin maan pääkaupungissa Kööpenhaminassa, kertoi tanskalainen uutistoimisto Ritzau perjantai-iltana. Välikohtauksen kerrotaan tapahtuneen torilla. Uutistoimiston mukaan yksi mies on otettu kiinni.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kertoi viestipalvelu X:ssä olevansa järkyttynyt tapauksesta.

– Tuomitsen mitä voimakkaimmin tämän pelkurimaisen hyökkäyksen, hän sanoi.

– Tämäniltainen Tanskan pääministerin pahoinpitely on tyrmistyttävä. Väkivallalle ei ole sijaa politiikassa, Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola puolestaan kuvaili.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen niin ikään tuomitsi tapahtuneen.

– Hyvä (pääministeri) Mette, järkytyin uutisista, joiden mukaan sinut pahoinpideltiin tänä iltana. Tuomitsen tämän halveksittavan teon, joka on vastoin kaikkea mihin uskomme ja minkä puolesta taistelemme Euroopassa. Toivon sinulle voimia ja rohkeutta – tiedän, että sinulla on molempia runsaasti.

Pääministerin kanslian mukaan Frederiksen on järkyttynyt tapahtuneesta. Kanslialla ei Ritzaun mukaan ole muuta kommentoitavaa tapahtuneesta. Kanslia ei esimerkiksi kerro, saiko Frederiksen vammoja.

Kööpenhaminan poliisi vahvisti tapauksen Ritzaulle, muttei kommentoinut asiaa enempää.

Orpo tuomitsee väkivallan

Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi olevansa hyvin järkyttynyt Frederiksenin pahoinpitelystä.

– Tuomitsen jyrkästi kaikenlaisen väkivallan, joka kohdistuu vapaiden yhteiskuntiemme demokraattisesti valittuihin johtajiin. Ajatukseni ovat kanssasi, ja toivon sinulle voimia tänä vaikeana aikana, Orpo kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Tanskan ympäristöministeri Magnus Heunicke sanoi pääministerin olevan järkyttynyt tapauksesta. Heunicke edustaa Frederiksenin tavoin Tanskan sosiaalidemokraatteja.

– Tällaista ei saa tapahtua kauniissa, turvallisessa ja vapaassa maassamme. Meillä kaikilla on vastuu huolehtia toisistamme ja arvoista, joille maamme on rakennettu. Poliisi on pidättänyt miehen pahoinpitelystä, Heunicke kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Magdalena Andersson kuvailee saamaansa tietoa Frederiksenin pahoinpitelystä kauheaksi.

–  Se, että hallituksen päämiehen kimppuun hyökätään kaksi päivää ennen vaaleja, on hyökkäys avointa ja vapaata yhteiskuntaamme vastaan, Ruotsin entinen pääministeri kirjoitti X:ssä.

Juttua päivitetty uusilla tiedoilla Fredriksenin vammoista 8.6.2024 kello 12.27. Juttua päivitetty tiedolla epäillyn vangitsemisesta kello 16.39.

Lue myös:

    Uusimmat