Uutta tietoa: Poliisilaitos kertoo, miten poliisin kyseenalainen suhde seksirikoksen uhriin tuli ilmi

1:36
Poliisilaitokselta avattiin tarkemmin tapahtumankulkua, miten poliisin kyseenalainen suhde seksirikoksen uhriin tuli ilmi

Poliisin mukaan poliisin ja aiemmin rikoksen uhrin asemassa olleen miehen kyseenalainen yhteys saatiin nopeasti syyttäjän käsiteltäväksi.

Helsingin poliisilaitos sai tiedon nyt irtisanotun poliisin käytöksestä, kun asianomistaja oli kertonut siitä toiselle rikostutkijalle.

Tämä rikostutkija oli ilmoittanut asiasta välittömästi esimiehelleen, minkä kautta tieto välittyi poliisijohdolle, poliisista kerrotaan.

– Asiasta on välittömästi aloitettu poliisirikostutkinta, josta vastasi syyttäjä. Helsingin poliisilaitos ei voi kommentoida syyttäjän tekemää esitutkintaa koskevia asioita, Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio toteaa.

Kun syyttäjä oli arvioinut, että asiassa on syytä epäillä rikosta, henkilöä kohtaan aloitettiin virkamiesoikeudellinen käsittely. Sen seurauksena poliisi irtisanottiin.

Poliisin mukaan päätös irtisanomisesta tehtiin jo ennen käräjäoikeuden päätöstä.

"Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa"

Sunnuntaina uutisoitiin, että kesäkuussa irtisanottu poliisi oli ottanut yhteyttä aiemmin pedofiilin uhriksi joutuneeseen henkilöön, jonka tapausta hän oli tutkinut. Uhri oli yhteydenottohetkellä 18-vuotias.

– Helsingin poliisilaitoksen näkemyksen mukaan poliisin olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta asianomistajan kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista tapahtumassa on ollut kyse, poliisista todetaan.

Aapion mukaan asian esiin tuonut rikosylikonstaapeli toimi esimerkillisesti, ja hänen ansiostaan tapaus saatiin nopeasti syyttäjälle arvioitavaksi.

Irtisanottu poliisi on riitauttanut irtisanomisen ja asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä. Irtisanotun käräjätuomio ei myöskään ole vielä lainvoimainen, poliisista kerrotaan.

Sen vuoksi poliisi ei myöskään kommentoi virkamiesoikeudelliseen käsittelyyn liittyviä yksityiskohtia tarkemmin.

– Poliisin on ansaittava kansalaisten luottamus joka ikinen päivä. Emme hyväksy työntekijöiltämme minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön. Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja. Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee, Aapio korostaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja