Uutta poliisiylijohtajaa epäillään virkarikoksesta

Uudeksi poliisiylijohtajaksi nimitettyä Seppo Kolehmaista epäillään virkarikoksesta. MTV Uutisten tietojen mukaan kyse on keskusrikospoliisin tutkimasta jutusta, jossa KRP selvitti epäiltyä työsyrjintää ja työpaikkakiusaamista Poliisiammattikorkeakoulussa. 

Kolehmainen työskenteli rikosepäilyn aikaan Poliisiammattikorkean rehtorina ja sittemmin Poliisihallituksessa.

Suomen korkein poliisivirkamies

Valtioneuvosto nimitti juhannuksen jälkeen poliisihallituksen nykyisen kakkosmiehen, poliisijohtaja Seppo Kolehmaisen uudeksi poliisiylijohtajaksi. Kolehmainen aloittaa virassaan elokuun alussa. Poliisiylijohtaja on Suomen korkein poliisivirkamies, joka johtaa koko poliisiorganisaatiota.

Markku Suonenvirta toimi Poliisiammattikorkeakoulun opetustehtävissä noin 15 vuotta. Sitä ennen hän työskenteli kenttätehtävissä. Hän jäi eläkkeelle keväällä 2015. Poliisiuraa kertyi kaikkiaan yli 30 vuotta.

Suonenvirta voitti Suomen vahvin mies –kilpailun vuonna 1989.

Esitutkinta valmistui jo vuosi sitten kesällä. Juttu on yhä syyteharkinnassa. Kolehmainen on epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Kolehmainen vahvistaa rikosepäilyn MTV Uutisille.

–Tällainen asia on ollut tutkinnassa ja KRP on kuullut minua epäiltynä. Minulla ei ole tässä mitään salattavaa. Olen myös tuonut nämä asiat avoimesti esille sekä poliisiylijohtajan valintaprosessissa että aiemmin poliisijohtajavalinnan yhteydessä, Kolehmainen sanoo.

"Laiton syrjäyttäminen"

Jutun asianomistajana on eläkkeelle jäänyt poliisi Markku Suonenvirta. Hän kokee joutuneensa työsyrjinnän ja työpaikkakiusaamisen kohteeksi Poliisiammattikorkeakoulussa.

Suonenvirta sanoo joutuneensa joidenkin tahoilta myös perättömien rikosilmoitusten kohteeksi. Tapahtumat ajoittuvat marraskuun 2010 ja tammikuun 2013 väliseen aikaan.

Suonenvirran mukaan hänet syrjäytettiin poliisin vaativien tilanteiden erikoisryhmän VATI-kouluttajan tehtävistä. Suonenvirran käsityksen mukaan Seppo Kolehmainen olisi ollut priimusmoottorina hänen laittomassa syrjäyttämisessään helmikuussa 2011.

–Tämä on ollut minulle henkisesti erittäin raskas prosessi, Suonenvirta kertoo MTV Uutisille.

Suonenvirta sanoo hakevansa vain oikeutta itselleen.

–Mutta vaikka ollaan jo heinäkuussa 2015, asiaan ei ole saatu ratkaisua.

Myös nykyinen rehtori epäiltynä

Seppo Kolehmainen on työskennellyt Poliisihallituksen ylimmissä johtotehtävissä vuodesta 2011. Sitä ennen hän toimi Poliisiammattikorkeakoulun rehtorina. Kolehmainen ei halua kommentoida esitutkinnan sisältöä, koska asia on nyt syyttäjän pöydällä ratkaistavana.

–Kommentoin sitten, jos nämä epäilyt menevät käräjille tai tulee syyttämättäjättämispäätös, Kolehmainen sanoo.

Emme tavoittaneet syyteharkintaa tekevää kihlakunnansyyttäjää Mika Mäkistä.

Kolehmaisen lisäksi jutussa on kuultu epäiltynä myös Poliisiammattikorkeakoulun nykyistä rehtoria Kimmo Himbergia. Esitutkinnassa Himbergia koskevina rikosnimikkeinä ovat olleet virkavelvollisuuden rikkominen, yhteistoimintavelvoitteen rikkominen ja pahoinpitely. Epäillyssä työpaikkakiusaamisessa kyse on käytännössä henkisestä pahoinpitelystä.


 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja