Mainos

Uusnatsien järjestöllä takanaan useita iskuja

Jyväskylän kirjastopuukotus on yhdistetty vahvasti Suomen vastarintaliikkeeseen. Kyseessä on uusnatsijärjestö, joka kertoo nettisivuillaan tunnustavansa kansallissosialistista maailmankatsomusta.

– Jyväskylän tapaus on ensimmäinen kerta, kun järjestön toimista nousi suurempi kohu. Heillä on takanaan noin kahdeksan iskua tai rettelöintiä parilta viime vuodelta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun käytettiin teräasetta, kommentoi tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta.

Eräs välikohtaus tapahtui heinäkuussa Oulun North Pride -tilaisuudessa, jossa puhunut Dan Koivulaakso sai sumutetta silmilleen. Huhtikuussa 2011 järjestön jäsen kävi Oulun vaalikopeilla kiinni kokoomukseen ehdokkaaseen ja sai tästä sakkoja.

Järjestö on kytketty myös Helsingin Pride-kaasuiskuun, Oulun ylioppilaskunnan toimiston polttopulloiskuun, taidekeskus Hirvitalon pippurisumutehyökkäykseen sekä Keskustorin vaalitorin mellakkaan Tampereella ja pahoinpitelyyn Hartolan markkinoilla.

Ei rekisteröity yhdistys

Vastarintaliikettä (SVR) ei löydy yhdistysrekisteristä rekisteröitynä eikä myöskään rekisteröintiä hakevana.

Järjestö on viime aikoina nostanut päätään esimerkiksi Porissa. Esikuvana heillä on ruotsalainen emojärjestö Svenska Motståndsrörelse, Jalonen kertoo.

Hän arvioi, että SVR on ainoita suoranaisesti väkivaltaisia äärioikeistolaisia järjestöjä Suomessa. Myös sisäministeriön raportin mukaan järjestö on vaarallinen, vaikkakin pieni.

– Muuta äärioikeistolaista mutta väkivallatonta liikehdintää kyllä esiintyy. Esimerkiksi verkkolehti Sarastusta voi pitää kulttuurifasistisena julkaisuna. Internetissä on myös vaikuttanut pitkään laitaoikeistolainen blogimaailma.

Youtubessa ääniraita

Youtubesta löytyi tiistaina nauhoitus kirjastopuukotuksesta esimerkiksi hakusanoilla "äärioikeisto Suomessa ääniraita".

Tallennuksessa noin 9 minuutin kuluttua tilaisuuden alkamisesta kuuluu kolinaa ja pauketta. Joku mainitsee tappelusta. Yleisöä pyydetään toistuvasti lähtemään pois yhdessä, ei yksin.

Joku ilmoittaa paikalle tulleen kolme patrioottia puukkojen ja pullokassin kanssa. Yleisölle kerrotaan myös, että vahtimestari on soittanut poliisille, jotakuta on puukotettu ja tekijät olivat tunnistettavissa. Tilaisuus keskeytyy noin 10 minuutiksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.