Tutkija: Lahden mielenosoitus ei näytä kovin organisoidulta

Lahdessa Hennalan vastaanottokeskuksessa nähty mielenilmaus ei vaikuta olleen minkään suuren ryhmän organisoima, arvioi ääriliikkeitä tutkinut tutkijatohtori Tommi Kotonen.

– Tyylilajiltaan vaikutti enemmän siltä, että tämä oli jonkin oman kaveripiirin keksintöä, Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Kotonen arvioi.

Yksi mielenosoittajista oli pukeutunut amerikkalaisen Ku Klux Klan -äärijärjestön tunnuksena pidettyyn valkoiseen kaapuun ja huppuun.

– En äkkiseltään muista ikinä nähneeni moista Suomessa. Yleensä mennään kolmannen valtakunnan suuntaan, jos rekvisiittaa otetaan mukaan, Kotonen sanoo ja viittaa natsien hakaristisymboleihin.

Tutkijan mukaan vielä ei ole näkynyt selviä merkkejä siitä, että äärioikeistolaiset ryhmittymät olisivat järjestäytymässä aiempaa tehokkaammin.

– Ehkä on järjestöjä, jotka ovat aiemmin toimineet ja olleet hiljaiselolla pitkänkin aikaa. Sellaisia heräilee uudestaan. Esimerkkinä Finnish Defence League, joka on erityisesti islaminvastaisuuteen keskittynyt järjestö. Se näyttäisi organisoivan mielenosoitusta marraskuulle Helsinkiin, Kotonen kertoo.

Lahdessa mielenosoittajat ampuivat turvapaikanhakijoiden bussia ilotulitusraketeilla ja heittivät kiviä Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijöitä kohti.

– 1990-luvulla on ollut kaikennäköistä, lähtien pommi-iskuista vastaanottokeskuksia kohtaan, mutta harvemmin ne avustustyöntekijöihin kohdistuvat, Kotonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat