Mainos

Uusia valepoliisitapauksia: Huijari esittää puhelimessa poliisia vanhuksille ja pyytää viemään kadulle pankkikortteja

1:52

Helsingin poliisille on tehty parin päivän sisällä muutama uusi ilmoitus valepoliisitapauksista, Helsingin poliisi kertoo tiedotteessaan.

Huijauksen kohteeksi joutuneet vanhukset ovat syntyneet 1920- ja 1930-luvuilla. Henkilöihin on ollut yhteydessä puhelimitse mies, joka on väittänyt olevansa poliisi ja selvittävänsä esimerkiksi laajaa rahanhuijausrikosta.

Video: Valepoliisit huijanneet vanhuksilta yli puoli miljoonaa euroa

Soittaja on kertonut henkilöiden tilillä olevien varojen olevan vaarassa ja neuvonut henkilöitä jättämään pankkikortit tiettyyn paikkaan kadulle, kertoo poliisitarkastaja Klaus Geiger Helsingin poliisilaitokselta.

– Soittajan mukaan tämä olisi ansa huijareille, jotka poliisi tahtoo napata. Henkilöiltä on pyydetty myös verkkopankkitunnuksia ja pin-koodeja. Puheluita on tullut samoille henkilöille useita, kertoo tutkinnanjohtaja, Geiger kertoo.

– Ainakin kaksi henkilöä on vienyt korttinsa huijareiden pyytämään paikkaan. Kummankaan tililtä ei kuitenkaan ehditty viedä rahaa ennen kuin heille selvisi, että heitä on huijattu, Geiger jatkaa.

Soittaja väittää olevansa poliisi tai tullivirkailija

Huijari tai huijarit ovat käyttäneet myös toista tarinaa. Soittaja on väittänyt henkilölle olevansa poliisi tai tullivirkailija ja kertonut, että henkilön laskuun on ostettu tai tilattu elektroniikkaa. Tämän jälkeen soittaja on tiedustellut verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja.

Joissain tapauksissa henkilölle on kerrottu, että tämän kortti on kopioitu, eikä sitä saa käyttää tai että tililtä on siirretty rahaa muualle.

Poliisi muistuttaa, ettei viranomaiset koskaan pyydä puhelimessa, kadulla tai kotiovella verkkopankkitunnuksia, pin-koodia tai käske jättämään pankkikortteja julkiselle paikalle.

Mikäli epäilee joutuneensa valepoliisihuijauksen kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus ja huijareiden käsiin joutuneet pankkikortit tai pankkitunnukset on suljettava välittömästi. Myös huijausyrityksestä kannattaa ilmoittaa poliisille.

Poliisi kehottaa vanhusten läheisiä varoittamaan vanhuksia huijauksista ja käymään heidän kanssaan yhdessä läpi poliisin neuvot.

Tapauksia tutkitaan törkeän petoksen yrityksinä ja virkavallan anastuksina.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja