Uusi trendi: Vuokraa asuntosi turistien käyttöön loman ajaksi!

Oman asunnon lyhytaikainen vuokraus hoituu vaivattomasti – lue ohjeet!

Lomamajoituksen varaaminen erilaisten majoituspalveluiden tai tuttavien kautta on jatkuvasti yleistyvä ilmiö. Antaisitko sinä kotisi turistien käyttöön? Entä miten vuokraus ja asunnonvaihto sujuvat mukavasti? Vakuutusyhtiö If antoi vinkit vuokraukseen!

Vuokraa asuntosi matkaajille näin!

  • Raivaa tilaa asuntoon ja siivoa. Siisti asuntoa ja järjestele omia tavaroitasi vieraiden matkatavaroiden tieltä pois. Vierailijat arvostavat siisteyttä ja jättänevät siitä myös kommentteja asuntoarvosteluun. Esimerkiksi naulakkoon on hyvä raivata tilaa ulkovaatteille ja eteiseen tilaa kengille.
  • Monet vieraat pitävät paikallisessa ruokakaupassa käymisestä ja itse omien ruokien kokkaamisesta. Tämän vuoksi myös jääkaappiin on hyvä varata tilaa vieraiden ruokaostoksille.
  • Huolehdi perustarvikkeet kuntoon. Tiskiainetta, talous- ja vessapaperia on hyvä varata vieraiden käyttöön. Pitkän lennon jälkeen vierailija varmasti arvostaa sitä, ettei ensimmäisenä tarvitse kipittää lähikauppaan ostamaan vessapaperia.
  • Kannattaa miettiä, mitkä omat tavarat ovat tärkeitä ja arvokkaita. Laita ne varmuuden vuoksi lukolliseen paikkaan piiloon. Erittäin arvokkaan omaisuuden, kuten arvokorujen säilytys on turvallista pankin tallelokerossa.
  • Avaimenluovutus vieraalle kannattaa sopia jonkun tutun henkilön kanssa, jos on jo itse ehtinyt lähteä omalle reissulle vieraiden tieltä tai aikataulut eivät muuten sovi yhteen. Esimerkiksi ystävä voi käydä luovuttamassa vieraille asunnon avaimen.
  • Kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja laatia jonkinlaiset käyttöohjeet omasta kodista. Muun muassa lukkojen, kodinkoneiden ja lämmitysjärjestelmien käytössä voi olla eroja maiden välillä. Tällä tavalla tietämättömyydestä johtuvien vahinkojen riski pienenee. Jos mahdollista, voit pyytää jotain tuttua henkilöä auttamaan vieraita mahdollisissa ongelmatilanteissa paikan päällä.

Mitä vakuutus korvaa, jos vahinko sattuu?

– Omasta vakuutusyhtiöstä on hyvä varmistaa kotivakuutuksen turvan taso ennakkoon, jos asunnossa rikkoutuu vahingossa jotain vieraiden visiitin aikana. Vakuutus korvaa tavanomaisessa kotitalouskäytössä syntyneet vahingot, mutta täystuhon kohdannut kämppä voi olla vaikea tapaus korvausten kannalta, Ifin omaisuusvakuutusten johtaja Mika Viipuri muistuttaa.

– On hyvä tiedostaa riskit ja pyrkiä minimoimaan niitä parhaaksi katsomallaan tavalla. Muun muassa vuokralaisen valinta kannattaa tehdä huolella.

Asunnon tai mökin vuokraaminen on sellainen muutos, josta pitää ilmoittaa vakuutusyhtiölle. Vahinkotilanteessa voi tällöin säästyä yllätyksiltä, epäselvyyksiltä ja pettymyksiltä. Väliaikaisesta asunnonvuokraamisesta tai lainaamisesta tulisi tehdä aina kirjallinen sopimus.

– Hyvin asuntoasioihin varautumalla voi kuitenkin keskittyä siihen tärkeimpään – nauttimaan lomasta.

Lähde: Vakuutusyhtiö If 

Lue myös:

    Uusimmat