Uusi muoti-ilmiö litistää rinnat: Hollywood-tähtien uhkeat povet puristuksissa

Punaisen maton uusimpana trendinä ovat tiukkaakin tiukemmat yläosat, jotka luovat vaikutelman uhkeasta povesta.

Vuoden 2012 uusin trendi-ilmiö kääntää katseet naisten dekoltee-alueelle: mitä litistetympi, sen parempi. Kyseinen muoti-ilmiö (engl. squoobs) onkin nostattanut korsettien kysynnän pilviin: tähdet suosivat nyt korsettimaisia ja tiukkoja ilta-asuja, jotka antavat vaikutelman kapeasta vyötäröstä ja uhkeasta povesta.

Trendin on epäilty juontavan juurensa muun muassa suositusta Downton Abbey -sarjasta, jossa seurataan Granthamin aatelissuvun sekä heidän palvelijoittensa elämää 1910-luvulla, jolloin korsettimaiset yläosat tekivät paluun aatelisten pariin. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Downton Abbeyn kartanoon Pohjois-Yorkshiressa.

Vuonna 2006 ilmestyneessä Marie Antoinette -elokuvassa Kirsten Dunst näytteli ranskan kuningatarta, joka harrasti ylellistä pukeutumista: jalokivin ja höyhenin koristeltuja peruukkeja ja tietenkin näyttäviä korsetteja. Rokokoon aikana kauneusihanteena vaalittiin hoikkia naisia barokin lihavuuden ihannoimisen sijaan. Vyötärön tuli olla kapea, alaosa suuri ja hieman pyöreä: mekkojen malli oli ylhäältä tiukka ja kartiomainen. 1700-luvun onkin katsottu palanneen omassa muodossaan tämän päivän punaiselle matolle.

Tämä muoti-ilmiö on myös siinä mielessä vaarallinen, että muotimokilta ei vain voi välttyä: varsinkin uhkeiden naisten yllä nämä asut saattavat näyttää siltä, että he olisivat pukeneet ylleen kokoa tai kahta liian pienen mekon. Myöskin vilauttamisvaara on enemmän kuin todellinen.

Dekolteen historiaa pähkinänkuoressa

– 1600-luvulla rintojaan korostavat portot poltettiin roviolla noitina. Barokkitaiteilija Diego Velazquez maalasi kuuluisan The Needlewoman -taulun 1640.

– 1700-luvulla Marie Antoinette herätti huomiota pitämällä hiuksiaan ylhäällä ja edustamalla tiukassa, rinnat litistävässä korsetissa. Ennen Ranskan vallankumousta muodissa mentiin kaikin tavoin äärimmäisyyksiin. Naisilla saattoi olla puolen metrin korkuinen peruukki täynnä jalokiviä ja korsetit olivat avonaisia.

– 1800-luvulla korkeat pääntiet piilottivat naisten sulot. Naisten viktoriaaniselle pukeutumistyylille tunnusomaista olivat pitkät hameet, krinoliini ja tyrnyyri, tiukat korsetit ja korkeat kaulukset.

– 1900-luvun alussa, Edvard VII:n aikakautena, tiukat ja näyttävät yläosat tekivät paluun.

– 2000-luvulla lähes kaikki on sallittua: rintoja esitellään niin edestä ja sivulta tällä paljastavan pukeutumisen aikakaudella.

AVA

Lähde: The Sun, Huffingtonpost.com, mamamia.com

Kuvat: GettyImages, Splas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja