Uusi lumimyräkkä lähestyy Suomea: Ensin parikymmentä senttiä lunta, perään vettä ja lopulta pakkasta – "Kannattaa varata liikenteeseen ylimääräistä aikaa"

3:21
Uusi lumipyry saapuu Suomeen – Liisa Rintaniemi näyttää, missä vaiheessa ajokeli muuttuu huonoksi.

Lumikolalle on jälleen käyttöä monin paikoin, kun uusi lumipyry saavuttaa Suomen ensi yön aikana. Ajokeli näyttää torstaina varsin hankalalta.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että tämä päivä mennään laajalti poutaisessa säässä ja sateita saadaan maan keskivaiheilla. Pohjoisessa puolestaan pakkanen voi nousta jopa -20 asteen kylmemmälle puolelle.

Yön saapuessa lounaasta saapuu kuitenkin uusi lumipyryalue, jonka aikana lunta voi kertyä 10-20 sentin hujakoilla.

– Voimakas tuuli voi tuiskuttaa lunta vielä paksummaksi kerrokseksi paikka paikoin, Rintaniemi sanoo.

– Torstaina aamulla kannattaa jo tuohon liikenteeseen varata ylimääräistä aikaa. Ja myös siihen, että saa sen auton putsattua sieltä lumen alta esiin.

Torstain aikana sateet voimistuvat Suomen yllä ja Rintaniemen mukaan voimakkaimmat ja pitkäkestoisimmat sateet näyttävät osuvan maan länsiosaan, jossa lumikertymät voivat olla jopa parinkymmenen sentin luokkaa.

– Mutta kyllä Uusimaakin saa siitä sitten osansa ja varsinkin tämä rannikon vaikutus voi jälleen tuoda yllättävää voimistumista näihin rannikon sateisiin, eli tännekin voi kertyä kymmenestä jopa pariin kymmeneen senttiin lunta.

Myräkän perään toinen sadealue, nyt vetisempi versio

Perjantaina sateet siirtyvät pohjoista kohti ja uusi sadealue saapuu myös etelään – tällä kertaa vetisempinä, sillä lämpötilatkin nousevat paikoin plussan puolelle.

Rintaniemellä on kuitenkin hyviä uutisia talven ystäville.

– Ei tämä lyhytkestoinen lauhtuminen ehdi hankia merkittävästi sulattaa, mutta varsinkin tuollainen auratumpi piha-alue voi muuttua yllättävän liukkaaksi, kun se saa vesikerroksen päälleen ja jäätyy, hän varoittaa.

Rintaniemi ennustaa, että tuokin sadealue muuttuu sisämaassa lumeksi ja näin ollen parin päivän sisällä maan keskiosassa kaikista sateista voi kertyä jälleen useita kymmeniä senttejä lunta.

Toinenkin sadealue liikkuu vähitellen pohjoista kohti lauantain lähestyessä.

– Talvisia säitä on luvassa. Lauhtuminen on väliaikaista, ja sunnuntain kuluessa sää on pakastumassa uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja