Uusi jättitutkimus: Oireettomat koronapotilaat menettävät vasta-aineita oireellisia nopeammin – nuorilla vasta-aineet häviävät hitaammin kuin vanhuksilla

1:55
Katso yllä oleva video: Helsingin yliopiston virustutkimusryhmä uskoo löytäneensä syyn, miksi koronavirus tarttuu herkästi.

Tutkimus näyttää osoittavan, että immuniteetti laskee ajan myötä tartunnan saamisen jälkeen. Tutkimuksessa oli mukana yli 365 000 ihmistä. 

Oireettomat koronatartunnan saaneet vaikuttavat menettävän koronaviruksen havaittavia vasta-aineita nopeammin kuin ne, joilla on ollut oireita. Asia selviää tänään julkistetusta brittitutkimuksesta.

Lontoon Imperial College -yliopiston ja markkinatutkimusyritys Ipsos Morin löydökset antavat myös ymmärtää, että vasta-aineiden häviäminen oli hitaampaa 18–24-vuotiailla kuin 75 vuotta täyttäneillä.

Kaiken kaikkiaan tutkimus näyttää osoittavan, että immuniteetti heikkenee ajan myötä koronavirustartunnan saamisen jälkeen. Tutkijat kuitenkin varoittivat, että monet koronaviruksen vasta-aineisiin liittyvät asiat ovat edelleen hämärän peitossa.

Tutkimuksen tilasi Britannian hallitus.

– On edelleen epäselvää, millaisen immuniteetin vasta-aineet tarjoavat tai kuinka pitkään immuniteetti kestää, sanoi Imperial Collegen edustaja Paul Elliott.

Vasta-aineiden määrä ei laskenut hoitohenkilökunnalla

Tutkimukseen osallistuneet tekivät kotona yhteensä kolme sormen päästä pistämällä tehtävää testiä, joissa selvitettiin vasta-aineiden määrää kehossa. Testit tehtiin kesäkuun 20. päivän ja syyskuun 28. päivän välillä.

Niiden ihmisten määrä, joilla oli vasta-aineita, putosi noin kolmen kuukauden ajanjakson aikana 26,5 prosentilla, tulokset osoittavat.

Imperial Collegen julkaiseman tiedotteen mukaan edellä mainittujen henkilöiden osuus oli tutkimusjakson alkuvaiheessa lähes kuusi prosenttia, kun taas jakson loppuvaiheessa samainen osuus oli laskenut 4,4 prosenttiin.

Laskua oli Imperial Collegen mukaan maan kaikilla alueilla ja kaikissa ikäryhmissä. Terveydenhuollon henkilökunnan keskuudessa määrä ei kuitenkaan laskenut.

Tutkijoiden mukaan tämä voisi viitata toistuvaan tai muita altistumistapauksia voimakkaampaan altistumiseen. Tiedotteen mukaan tutkimuksessa oli mukana yli 365 000 satunnaisesti valittua aikuista vapaaehtoista.

Juttua päivitetty klo 9.32.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja