Uusi hätkähdyttävä koronatesti pelastaa ihmisiä ja luo huiman sauman urheilulle? – Tästä on kyse

Näin koronavirus kehittyi pandemiaksi – Viiden jälkeen kertaa viruksen leviämisen vaiheet 2:32
Videolla Viiden jälkeen -ohjelmassa tehty koronakatsaus.

Käytännössä koko urheilumaailma on tällä hetkellä pysähdyksissä koronaviruspandemian takia. Nyt esille on tullut potentiaalinen ratkaisu, joka voi auttaa sekä ihmisiä että eri ammattilaissarjoja.

Maailmalla lähes kaikki urheilusarjat ja liigat on lyöty säppiin koronaviruksen leviämisen ehkäisykeinona. Tämä on tiennyt sitä, että esimerkiksi kaikki isot jalkapalloliigat, Pohjois-Amerikan ammattilaissarjat ja muun muassa formuloiden F1-kausi on lyöty jäihin.

Urheilun kohdalla yksi isoin "koronaongelma" on se, että nykyiset testausmenetelmät ovat hitaita. Tuloksia joudutaan odottelemaan jopa usean päivän ajan, minkä myötä eri tapahtumien järjestäminen on käytännössä mahdotonta. 

Lauantaina Yhdysvalloissa toimiva yritys Cepheid ilmoitti saaneensa luvan testiin, joka vie vain 45 minuuttia selvittääkseen sen, onko testattu henkilö saanut COVID 19 -tartunnan.

Testin nimi on Xpert Xpress SARS-CoV-2. Testi suoritetaan hoitopisteessä, eli paikan päällä, mikä tietää sitä, että näytettä ei tarvitse lähettää laboratorioon analysoitavaksi. Cepheidin mukaan testejä aletaan lähettää eteenpäin ensi viikolla.

Testiin vaadittiin Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkehallinnon hätäkäyttölupa. Tämä pystyttiin myöntämään, koska Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump julisti 13. maaliskuuta maahan hätätilan koronaviruksen takia.

Pikatesti voisi pelastaa ihmishenkiä, sillä nopeat tulokset tehostavat karanteeniherkkyyttä. Täten taudin leviämistä pystyttäisiin hillitsemään entistä paremmin.

Testillä on myös valtavaa potentiaalia ammattiurheilun puolella. Nopeat tulokset mahdollistavat sen, että pelaajat, valmentajat ja erotuomarit pystyttäisiin testaamaan samana päivänä ennen illalla pelattavaa ottelua. Tällöin liigat voisivat pelata pelejä ilman yleisöä, kunnes joko tehokas testaus tai hyväksytyt rokotteet on saatu valtaväestön käyttöön.

Xpert Xpressin kohdalla isoimmat kysymysmerkit liittyvät sen tarkkuuteen ja siihen, miten nopeasti testejä saadaan toimitettua terveydenhuollon ammattilaisille.

Lue myös: