Uusi hakukone paketoi tietoa salamavauhdilla

Hakukonejätti Googlen haastajaksi uumoiltu uusi palvelu Wolfram Alpha on kerännyt kiinnostuneita testaajia ympäri maailman.

Sen toimintaperiaate eroaa aiemmin tunnetuista hakukoneista. Koneelle voi esittää yksittäisten hakusanojen lisäksi myös suoria kysymyslauseita, joihin se etsii vastausta tietokannoistaan.

Siinä missä perinteiset hakukoneet antavat linkkejä internetissä oleviin sisältöihin (sivustoihin, videoihin, blogeihin ja kuviin), Wolfram Alpha hakee tietoja monimutkaisten laskutoimitusten avulla. Tulokset listautuvat numeroina, tilastoina, taulukoina ja graafisina esityksinä.

Ohjelmalta voi kysyä olemassa olevia tietoja, kuten vuorten korkeuksia tai säätä valitulla paikkakunnalla. Kone voi myös laskea uutta tietoa, kuten vaikkapa maan bruttokansantuotteen saman päivän tietojen mukaan.

Sen ydinsisältöä ovat tiede ja teknologia. Nopea kokeilu paljastaa, että esimerkiksi talousaiheissa kone suodattaa esiin tuoreimman tiedon ja ohittaa sen valtavan linkkiviidakon, jolla Google lannistaa käyttäjän.

Alphaa kutsutaan hakukoneen sijaan laskentatietomoottoriksi, ja laskutoimituksissa kone onkin vahvoilla. Se ilmoittaa Kuun ja Maan tämänhetkisen etäisyyden nopeasti 389 460 kilometriksi. Ruudulle räpsähtävät myös keskimääräinen sekä suurin ja pienin tunnettu välimatka sekä kuunkierron pituus.

Naputtamalla kenttään oman syntymäpäivänsä käyttäjä saa tietää siitä kuluneen ajan vuosina, viikkoina ja päivinä sekä pelkkinä viikkoina tai pelkkinä päivinä. Ja vielä vaihtoehtoisesti vuosina ja desimaaleina, jos sellaista tietoa vaikka sattuisi tarvitsemaan.

Triviaalien kysymysten kanssa koneella menee sormi suuhun. Esimerkiksi kysymys: "Kuka tappoi John F. Kennedyn" saa sen ymmälleen, mutta "Lee Harvey Oswaldia" hakemalla saa hänen määritelmäkseen: salamurhaaja. Sivun oikeassa laidassa on linkki Oswaldin Wikipedia-sivulle.

Suomalaisista suurmiehistä Wolfram Alpha ei tunnista lainkaan esimerkiksi Urho Kekkosta. Toisaalta palvelun ei ole tarkoituskaan olla tietosanakirja, sitä varten meillä on Wikipedia. Tekijät tunnustavat myös, että projekti on vielä keskeneräinen ja lisää tietoa syötetään tietokantaan jatkuvasti.

Koneen kehittäjä, brittifyysikko Stephen Wolfram, ei yhdy ajatukseen, että kone pystyisi horjuttamaan Googlen ylivaltaa. Pikemminkin se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden saada irti entistä enemmän internetin sisällöistä. Yhdessä Googlen ja Wikipedian kanssa se on oiva lisä entistä tehokkaampaan tiedonhakuun.

Lue myös:

    Uusimmat