Mainos

Uusi asuntomessutapahtuma Kaupunkielämää Jätkäsaaressa tällä viikolla – ohjelmassa muun muassa asiantuntijaluentoja, parkouria ja hiljentymistä

Helsingissä alkaa huomenna lauantaina uusi ilmainen Asuntomessujen kaupunkitapahtuma Kaupunkielämää Jätkäsaaressa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin kaupunki ja Suomen Asuntomessut.

Kaupunkitapahtumassa on mukana satoja esityksiä ja lukuisia kohteita, joissa katsoja pääsee tutustumaan urbaaniin elämään 2010-luvulla. Yhdeksän päivän aikana katsoja pääsee muun muassa kurkistamaan kaupunkikotiin, kokeilemaan Parkour-rataa, tutustumaan kattoterasseihin, osallistumaan arkkitehdin esittelykierrokselle sekä opettelemaan hiljentymisen taitoa. Yhteensä yhdeksän päivän aikana on yli 300 ohjelmanumero 40 eri paikassa. Iltaisin on myös useita artistiesityksiä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

  • Tapahtuman tarkempi ohjelmakalenteri, nähtävyydet ja sijainnit löytyvät Asuntomessut-sovelluksesta. Lataa maksuton sovellus Appstoresta tai Google Play -kaupasta.

  • 9 päivän runsas ohjelma löytyy myös täältä

Hiljentymisen taito on yksi urbaanin elämän haasteista. Teemaa käsitellään lauantaina 1.9 otsikolla: Miten hiljentyä kaupungissa. Hiljaisuuskeskustelua juontava seurakuntapastori Hannu Varkki sanoo, että jo muutaman sekunnin hiljaisuus on hyväksi ihmiselle.

– Sekuntikin on hyväksi, kolme sisäänhengitystä vielä parempaa, seitsemän minuuttia muuttaa sinua ja maailmaa. Sisäisesti voi hiljentyä missä vain - myös melun, ruuhkan ja kiireen keskellä. Hyviä hiljentymisen hetkiä voi kokea myös, kun joutuu odottamaan jotain. Siksi liikennevalot, kassajonot ja pysäkillä seisoskelut ovat antoisia hiljentymisen paikkoja.

Asiantuntijasemi-
naareja pitkin viikkoa:

Seminaareissa ja keskustelutilaisuuksissa teemoina ovat muun muassa kaupunki palveluna, asumisen uudet konseptit sekä ikääntymisen arki ja juhla. Keskustelijoina on muun muassa Helsingin, Tampereen ja Jyväskylän yliopiston kaupunkitutkijoita, ikääntymisen ja hoivan huippututkimusyksikön tutkijoita, asuntoalan arkkitehteja sekä kaupunkien rakentajia ja palveluntuottajia. 

Seminaariohjelma täällä

Vaikka melu ja äänet ovat Helsingille ominaisia, löytyy hiljaisia paikkoja lopulta paljonkin.

– Helsingissä on upeita puistoja, rantoja, metsiä, kirkkoja ja muita julkisia rakennuksia. On myös arvokasta, että Helsingin liikenne ei ole riistäytynyt käsistä. Autoilun maltillisuus luo hiljaisuudelle tilaa.

Poimintoja ensimmäisen viikonlopun ohjelmasta:

lauantaina 1.9:

klo 13-14 Miten hiljentyä kaupungissa? Keskustelua ja hengellisiä harjoituksia, mukana eri uskontojen edustajia. Juontajana Hannu Varkki. Hyvän Toivon Kappeli, Länsisatamankatu 26-28. "Sekuntikin on hyväksi, kolme sisäänhengitystä vielä parempaa, seitsemän minuuttia muuttaa sinua ja maailmaa."

klo 13-13.30 Talon esittelykierros, Sukupolvienkortteli, Setlementtiasunnot, Länsisatamankatu 34

klo 15.30-16 ja 19.30-19 Tutustuminen Vihreistä Vihrein kerrostaloon; kierrokseen sisältyy myös asuntoesittely. Lähtö TA:n teltalta, Hyväntoivonpuistosta

sunnuntaina 2.9:

klo 15:00-17:00 Minun kaupunkikotini – Malagankatu 7 A:n toimiva ja kodikas yhden ihmisen kaupunkikoti on asukkaineen tavattavissa. Tilaisuuden tuottaa SATO Oyj.

klo 17:30-18:30 Artisti: Eva + Manu, JätkäsaariAreena, Hyväntoivonpuisto

Varkin mukaan hiljentyminen auttaa tuntemaan, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

– Se ohjaa kuuntelemaan omaa sydäntä ja elämään sydämestä käsin, ei ulkoa tulevien impulssien mukaan. Samalla se avartaa silmiä näkemään toisen ihmisen ja maailman, rakastamaan. Hiljentyminen myös rauhoittaa mieltä ja sykettä ja synnyttää luovuutta.

– Hiljentymistä tarvitaan erityisesti silloin, kun siihen ei millään olisi aikaa eikä kiinnostusta. Sitä tarvitaan älyttömän kiireen, hirveän melun, elämän paineiden ja virikkeiden tulvan keskellä. 

Jätkäsaaressa voi tapahtuman aikana hiljentyä myös Helsingin seurakunnan Hyvän toivon kappelissa, jossa työntekijät ja vapaaehtoiset opastavat yleisöä. 

Ohjelmaa asukkaille, perheille ja asiantuntijoille

Jätkäsaaressa asuu nyt noin 7 500 ihmistä ja valmistuessaan 2020-luvun lopulla Jätkäsaari on yli 20 000 asukkaan asuinalue. Tapahtumassa tuodaan esille muun muassa kaupunginosan suunnittelua, rakentamista ja alueen palveluita. 

Arkipäivisin on kullekin päivälle teemoitettua asiantuntijaohjelmaa, loppuiltapäivästä kokoonnutaan Jätkäsaari-foorumiin ja illan päätapahtuma houkuttelee yleisöä myös laajemmin. Molempina viikonloppuina alueella on perheille viihteellistä ohjelmaa ja musiikkia.

Näin saavut Jätkäsaareen

Jätkäsaareen pääsee usealla eri julkisen liikenteen kulkuneuvolla, kuten raitiovaunulla, bussilla ja metrolla (Ruoholahden asema). Asuntomessutapahtuman Kaupunkielämää Jätkäsaaressa aikana käytössä on myös maksuttomat Urban Risteilyt, jotka lähtevät päivittäin Kauppatorilta ja suuntaavat Jätkäsaareen Hietalahden kautta.

Tapahtuman keskuspaikka on Hyväntoivonpuisto, joka sijaitsee Välimerenkadun ja Länsisatamankadun välissä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja