Uusi asetus vaikeuttaa pienteurastamojen toimintaa

Maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan parhaillaan uutta teurasjätteen hävittämisjärjestelmää. Tarkoituksena on kerätä hullun lehmän tautiriskin vuoksi hävitettäväksi määrätty jäte tilateurastamoilta ja viedä se poltettavaksi Honkajoelle, teurasjätteen käsittelylaitokseen.

Taustalla on jo viime vuonna voimaan tullut EU:n sivutuoteasetus, joka määrää, etteivät pienteurastamot voi itse hävittää teurasjätettä, jollei tilalla ole hyväksyttyä poltto- tai kompostointilaitosta. Käytännössä osa teurasjätteestä jää kuitenkin vielä nykyisin tilojen käsiteltäväksi. Käytännössä tämä merkitsee, että aiemman käytännön mukaisesti teurasjäte haudataan maahan.

-Tiedämme, että tällä hetkellä vielä tällaisia BSE-riskimateriaalejakin haudataan, mutta ihan lähiaikoina maa- ja metsätalousministeriöllä on tarkoitus paneutua asiaan. Tämä vaatii koko Suomen yhteistä linjaa sen osalta, mihin teurasjätteet keräillään, miten ne kuljetetaan, minne ja millä hinnalla, kertoo läänineläinlääkäri Paula Junnilainen Itä-Suomen lääninhallituksesta.

Uuden käytännön myötä moni lähiruokabuumin innoittamana perustettu pienteurastamo joutunee lopettamaan nautateurastukset, koska riskaineksen hävittäminen tulee kohtuuttoman kalliiksi. Kuljetuskustannusten ohella suurin osa pienteurastamoista joutuisi uusimaan tilojaan uusien määräysten mukaisesti.

Kalliimmaksi pienteurastamotoiminnan jatkaminen tulisi Itä-Suomen tiloilla, joilta matkaa Honkajoen teurasjätteen käsittelylaitokselle kertyy satoja kilometrejä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 16.01.2004)

Lue myös:

    Uusimmat