Uupuminen uhkaa jo vastavalmistuneita sosiaalialan korkeakoulutettuja – tuoreen selvityksen "hälyttävät luvut vetävät hiljaiseksi"

Näin hoitajapula näkyy Suomessa:"Sellaisia esimerkkejä, joita terveydehuollossamme ei pitäisi tapahtua" 6:29
Katso myös video: Näin hoitajapula näkyy Suomessa – "Sellaisia esimerkkejä, joita terveydehuollossamme ei pitäisi tapahtua"

Vastavalmistuneista sosiaalityöntekijöistä ja sosionomeista (AMK) 48 prosenttia kokee työtä olevan liikaa ja 41 prosenttia pitää työtään henkisesti liian kuormittavana, käy ilmi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian Vastavalmistuneiden urapolut 2021 -selvityksestä.

– Luvut vetävät hiljaiseksi. On hälyttävää, että jo vastavalmistuneet ovat vaarassa uupua työtaakan ja henkisen kuormituksen alle, sanoo selvityksen tekijä Talentian opiskelijatoiminnan koordinaattori Saana Landgrén.

Vastavalmistuneet sosiaalialan korkeakoulutetut ovat motivoituneita työntekijöitä. Selvityksen mukaan he pitävät työtään mielenkiintoisena, monipuolisena sekä sopivan haastavana. He kokevat myös, että työssä on mahdollista kehittää osaamistaan.

– Valitettavasti alan heikko palkkaus ja työn kuormittavuus vaikuttavat siihen, että jo uran alussa pohditaan työpaikan tai koko alan vaihtamista.

Työnantajilla olisi kuitenkin mahdollisuus merkittävästi hillitä työntekijöiden lähtöhaluja, Landgrén sanoo.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei alalta karkaamiseen haluta aidosti puuttua. Tähän viittaavat esimerkiksi viime aikojen epäilyt sosiaalityöntekijöiden palkannostokiellosta Itä-Uudenmaalla ja Pohjois-Savossa.

Vastavalmistuneista vain prosentti työttömänä

Sosiaalialan työntekijöihin vetoavat kunnon palkka ja hyvät työolot. Työpaikoilla työhyvinvointi kannattaa ottaa osaksi jokapäiväistä työtä. Se auttaa sitouttamaan työntekijöitä työpaikkaan. Hyvinvoivasta työntekijästä hyötyvät niin asiakkaat kuin talous, sillä hyvinvoivat työntekijät vaihtavat työpaikkaa harvemmin kuin tyytymättömät.

– Sosiaalialan korkeakoulutetuista 66 prosenttia työllistyy jo opiskeluaikanaan. Vain yksi prosentti vastavalmistuneista oli työttömänä tehdessämme kyselyn. Sosiaalialalla on hyvä työtilanne, joten huonosta työpaikasta voidaan tarvittaessa vaihtaa toiseen, Landgrén sanoo.

Koulutuksen laadussa parannettavaa

Selvityksessä kysyttiin myös vastavalmistuneiden kokemuksia saamansa koulutuksen laadusta. Sosionomeista (AMK) 64 prosenttia kertoi saaneensa koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään, sosiaalityöntekijöistä vain 48 prosenttia.

– Taustalla on todennäköisesti se, että sosiaalityön maistereilla kuuluu opintoihin vähemmän harjoitteluja ja työelämäyhteyksiä kuin sosionomeilla. Näin tieto käytännön työstä voi jäädä heikommaksi, Landgrén pohtii.

Urapolut 2021 -kyselyyn vastasi 431 vuosina 2019 ja 2020 valmistunutta Talentian jäsentä. Vastausprosentti oli noin 29. Talentia tekee kyselyn vastavalmistuneille jäsenilleen joka toinen voisi.

Lue myös:

    Uusimmat