Uudistus siirtää korttimaksun kulut asiakkaalle

Kortilla maksamisen kulut saa siirtää helmikuusta lähtien asiakkaalle.

Kaupat päättävät itse, miten summan lisäävät. Kauppa voi esimerkiksi lisätä summan kassalla "laskun päälle" erillisenä lisämaksuna. Toisena vaihtoehtona on korottaa hintoja, jolloin maksaminen on näennäisesti ilmaista.

- Jos maksu suoritetaan erikseen, se pitää ilmoittaa kassalla ennen ostotapahtumaa. Pitää myös kertoa maksun määrä, Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen toteaa. Liitolla ei asiasta ole ohjeistusta.

Korttimaksaminen on vuodenvaihteen jälkeen ollut kalliimpaa, kun kotimaiset maksukortit jäivät historiaan. Kaupoille uusista debit-korteista tulee kaupoille 60 miljoonan lisälasku, ja pian kaupat voivat siirtää maksun suoraan asiakkaille.

Lisämaksu määräytyy ostoksen hinnan mukaan. Mitä kalliimmalla ostaa, sitä enemmän korttimaksu maksaa.

- Summa on prosenttimaksu ostohinnasta. Debit-kortilla maksu on 0,31 prosenttia, Visalla ja Mastercardilla yhden prosentin luokkaa, Räisänen kertoo.

Uudistuksen taustalla on kauppojen vääntö pankkien ja luottofirmojen kanssa. Räisäsen mukaan kaupalle lisämaksu onkin vain läpikulkeva summa, eikä kaupoilla ei ole oikeutta periä enempää kuin todellinen aiheutuva kustannus.

Miten uudistus tulee kauppoihin käytännössä?

SOK-yhtymän talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala kertoo, ettei maksu-uudistuksen käytännön toteutuksesta ole vielä päätöksiä.

- Erillismaksu olisi järkevämpää, sillä korteissa on eri tasoisia kustannuksia. On väärin, että kaupan kannalta halvemmalla kortilla maksaisi saman verran kuin kalliimmalla.

Isojen kauppaketjujen omilla maksukorteilla, kuten maksuominaisuuksilla varustetulla S-etukortilla on aina pyritty korvaamaan kustannuksia eri bonuspisteiden muodossa.

Keskon talouspalveluiden johtaja Eija Jantunen kertoo luottokunnan debit-korttitapahtumien hinnoittelun lisäävän kaupan paineita ottaa maksamismaksut käyttöön. Päätöksiä ei asiasta ole myöskään heillä tehty.

- Mitä tulee K-kauppiaiden linjauksiin maksamismaksusta, niin kauppiaiden puolesta Kesko ei voi asiaa lopullisesti päättää, Jantunen lisää.

Kauppojen ongelmaksi jää kuitenkin käteisen "maksuttomuus", toteutettiin uudistus miten tahansa.

Riihikuivakaan ei ole ilmaista

Tuleeko käteisellä maksamisesta sitten suositumpaa - nostetaanko automaateista nyt rahat valmiiksi, jottei kassalla tarvitse korttimaksusta pulittaa?

Kaupat suosittelevat kortilla maksamista, onhan viime kuukausina otettu käyttöön kortinlukijatkin.

- Jos kortilla maksamista halutaan korostaa, pitäisi automaattinostoista tehdä maksullisia, Räisänen sanoo.

Räisäsen mukaan käteinenkään ei kuitenkaan ole kuluttajalle täysin ilmaista:

- Kyllä kustannukset ovat hinnoissa. Korteissa maksaa laitteet ja linjayhteydet. Käteisessä maksaa esimerkiksi kuljetus.

- Jos verrataan, että kaikki maksaisivat kortilla tai kaikki maksaisivat käteisellä, niin kyllä käteinen olisi selvästi kalliimpaa, Jari Annala jatkaa.

- Tavallisen kuluttajan kannalta tässä ei ole mielestäni erityistä merkityistä. Tämä on lainausmerkeissä pankkien korteista maksettava arvonlisävero, Räisänen täsmentää.

Inflaatioon ei korttimaksu-uudistusten pitäisi Räisäsen mukaan vaikuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat