Uudistuksia maakuntien nimiin

Maakuntien nimet muuttuvat maaliskuun alusta vastaamaan maakuntien liittojen nimiä. Valtioneuvosto päätti tänään, että Hämeen maakunta on jatkossa Kanta-Häme ja Savon maakunta Pohjois-Savo.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan maakuntia on Suomessa saman verran kuin nykyisiä maakuntien liittoja eli mantereella 19 ja lisäksi Ahvenanmaan maakunta.

Hämeen ja Savon nimet muutettiin, koska niiden katsottiin aiheuttavan sekaannusta. On olemassa eriksen Päijät-Häme ja Etelä-Savo.

Myös Pohjanmaa-nimestä keskusteltiin, koska Pohjanmaan maakunnan lisäksi on olemassa Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnat. Ruotsinkielisen rannikkoseudun eli Pohjanmaan nimeksi ovat olleet tarjolla Rannikko-Pohjanmaa ja Ranta-Pohjanmaa.

Pohjanmaan nimeä ei muutettu, koska kunnat ja maakunnan liitto kannattivat nykyistä nimeä. Hämeessä kaksi kuntaa halusi, että maakunnan nimeksi tulisi Etelä-Häme, mutta muut olivat Hämeen kannalla. Savossa kunnista kaksi kolmasosaa kannatti Pohjois-Savo-nimeä.

Maakunnille vahvistettiin myös ruotsinkieliset nimet. Maakuntien nimet ovat suomeksi ja ruotsiksi seuraavat: Uusimaa-Nyland, Varsinais-Suomi-Egentliga Finland, Itä-Uusimaa-Östra Nyland, Satakunta-Satakunta, Kanta-Häme-Egentliga Tavastland, Pirkanmaa-Birkaland, Päijät-Häme-Päijänne-Tavastland, Kymenlaakso-Kymmenedalen, Etelä-Karjala-Södra Karelen, Etelä-Savo-Södra Savolax, Pohjois-Savo-Norra Savolax, Pohjois-Karjala-Norra Karelen, Keski-Suomi-Mellersta Finland, Etelä-Pohjanmaa-Södra Österbotten, Pohjanmaa-Österbotten, Keski-Pohjanmaa-Mellersta Österbotten, Pohjois-Pohjanmaa-Norra Österbotten, Kainuu-Kajanaland, Lappi-Lappland. Kanta-Hämeen ruotsinkieliseksi nimeksi oli esillä ensin vapaa käännös eli Stamtavastland.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja