Mainos

Uudet nesterajoitukset helpottavat tuliaisjuomien tuontia

EU:n tänään voimaan tullut uusi nesteasetus tuo muistettavaa, mutta myös helpotusta lentomatkustajille.

Matkustamoon saa ottaa mukaan matkan aikana tarvittavat vauvanruuat, lääkkeet ja erityisruokavalion edellyttämät nesteet ilman määrärajoituksia. Muita nesteitä saa jatkossakin kuljettaa enintään sadan millilitran pakkauksissa.

100 millilitran sääntö yhä voimassa

- Kaikki nesteet kannattaa ottaa esille turvatarkastuksessa, kuten ennenkin.

- Nesteitä ovat muun muassa elintarvikkeet (juomat, säilykkeet, leivonnaiset, rahkatuotteet jne) sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteet (voiteet, rasvat, geelit, hammastahnat, partavaadot, ripsivärit jne).

- Käsimatkatavaroissa saa jatkossakin kuljettaa nesteitä enintään 100 ml purkeissa. Tätä isommat nestepakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan.

- Matkustamoon saa ottaa mukaan matkan aikana tarvittavat vauvanruuat, lääkkeet ja erityisruokavalion edellyttämät nesteet. Niiden pakkauskoko voi ollla isompi kuin 100 ml.

Kaikki käsimatkatavaroissa olevat nesteet, vauvanruoat ja lääkkeet tulee kuitenkin ottaa esille turvatarkastuksessa ja ne läpivalaistaan.

- Jos mukana on lääkkeitä tai vauvanruokaa tai erityisruokavalion edellyttämää nestettä, ne tarkastetaan erityisillä nesteanalysaattoreilla. Analysaattorit ovat erityyppisiä eli ne voivat olla osana läpivalaisulaitetta tai ne voivat olla erillisiä laitteita, joihin nestepakkaukset asetetaan, kertoo Trafin erityisasiantuntija Arja Pulliainen.

- Laitteesta riippuen nesteiden tarkastus voi kestää hetken, mutta ei kuitenkaan kauaa.

Tuliaisjuomat nyt vaikka Bangkokista Ouluun

Vaihtomatkustajille uusi asetus tuo ilouutisen EU:n ulkopuolisista tax-free-ostoksista. Näin matkustaja esimerkiksi voi tehdä tax free -ostoksia Bangkokin kentällä ja viedä ne jatkolennolla Ouluun.

- Jatkolennoille mennessä ne turvatarkastetaan nesteanalysaattoreilla ja hän voi ottaa nämä ostoksensa mukaan jatkolennoille.

EU:n uuden nesteasetuksen tarkoituksena on päästä tulevaisuudessa kokonaan eroon nesterajoituksista.

- Lähdemme varovasti liikkeelle ja katsomme, miten uudet laitteet toimivat ja millaisia vaikutuksia tällä on matkustajavirtoihin. Jos kaikki menee sujuvasti. voimme tulevaisuudessa vapauttaa lisää nesteitä, sanoo Pulliainen.

Läpivalaisulaitteiden kehittymisen myötä myös nesterajoitusten tarve vähenee.

Erityisasiantuntija Arja Pulliaisen mukaan EU:ssa pyritään mahdollisen nopeaan nesterajoitusten vapauttamiseen. Tämän vuoden lopulla odotetaan tuloksia uuden EU-asetuksen onnistumisesta. Tarkkaa aikataulua on kuitenkin vielä vaikea ennustaa.

Finavialta kerrotaan, ettei keskiyöllä voimaan astunut uusi EU:n nesteasetus ole ainakaan toistaiseksi aiheuttanut ruuhkia Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Turvatarkastuksissa voi kuitenkin esiintyä hitautta uuden toimintatavan käyttöönottovaiheessa. Tämän vuoksi kentälle on syytä tulla ajoissa erityisesti helmi- ja maaliskuussa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.