Mainos

Uudet maakunnat aloittavat toimintansa 3 vuoden päästä – puolet kunnanvaltuutetuista kannattaa maakuntaveroa

Puolet kunnanvaltuutetuista kannattaa maakuntaveroa. Asia ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselystä.

Vastaajista 51 prosenttia oli sitä mieltä, että maakuntavero on osa maakuntien tehtävien rahoittamista 2020-luvulla.

Joka kuudes rahoittaisi maakuntien tulevat tehtävän yksinomaan maakuntaverolla. Suurempi osa, reilu kolmannes, puolestaan käyttäisi rahoitukseen lisäksi valtion budjettia.

Maakuntaveron käyttöä osittain tai kokonaan kannattivat kyselyssä eniten vasemmistoliiton (73 %), vihreiden (66 %), RKP:n (60 %) ja keskustan (56 %) valtuutetut.

Pelkästään valtion tulo- ja menoarvion käyttämistä maakuntien tehtävien rahoittamisessa kannattivat puolestaan voimakkaimmin kokoomuksen (55 %) ja perussuomalaisten (53 %) valtuutetut.

SDP:n valtuutettujen kannat jakaantuivat niin, että vajaa puolet (48 %) käyttäisi maakuntaveroa osana tai ainoana rahoituskanavana ja 44 prosenttia käyttäisi pelkästään valtion budjettia.

Alueittain tarkasteltuna maakuntaveron käyttöä osittain tai kokonaan kannatetaan eniten Pohjanmaalla, Lapissa ja Uudellamaalla.

Kun maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2020 alussa, niiden tehtävät rahoitetaan valtion tulo- ja menoarviosta. Valtioneuvosto valmistelee keskusteluun myös vaihtoehtoa, jossa maakuntien tehtäviä rahoitetaan suoraan maakuntien itsensä keräämällä maakuntaverolla.

Kunnallisalan kehittämissäätiö teki kyselytutkimuksen sähköpostitse keväällä valituille uusille kaupunkien ja kuntien valtuutetuille. Kysely lähetettiin noin 7 900 valtuutetulle, ja siihen vastasi 22 prosenttia eli reilut 1 700 valtuutettua. Tutkimuksen virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.