Uudet äitiysoppaat neuvovat: Näin selviät vauvavuodesta

Äitiys ei välttämättä synny vauvan kanssa samaan aikaan. Arki vauvan kanssa voi tuntua kaoottiselta ja vieraalta. Uutuuskirjat vauvavuodesta antavat tukea ja iloa tuoreelle äidille.

Lapsia saadaan nykyään kolmikymppisenä ja vanhemmat ovat esikoisen tullessa tottuneita mukavaan elämään, matkusteluun ja ravintoloihin. Vauva pistää oman elämän tauolle ja pakottaa vanhemmat kotiin. Miten "entinen elämä" on yhdistettävissä vauva-arkeen? Voiko imettäessä juoda alkoholia? Onnistuuko matkustelu pienen lapsen kanssa? Näitä kysymyksiä pohditaan kahdessa uudessa äitiysoppaassa Vuoden mutsi ja Jetlagissa.

Vuoden mutsi on kahden blogaajan ja toimittajan, Satu Rämön ja Katja Lahden, yhteinen tuotos. Kirja on raadollisen hauska kuvaus vauvavuoden kokemuksista ja täynnä suoraa puhetta raskausajan hiivatulehduksista imetysongelmiin. Kirja on vertaistukea keskinkertaisille äideille ja se ei sisällä suoranaista ideologiaa tai opinkappaleita. Hyviä käytännönvinkkejä on kuitenkin runsaasti: mitä tarvikkeita lapsen kanssa tarvitsee ja mitä ei, millaisia ohjelmia on hyvä katsoa imettäessä ja kuinka paljon lapsi oikeastaan maksaa.


Jetlagissa-kirjan on kirjoittanut toimittaja Elina Tanskanen. Kirja kannustaa tuoreita vanhempia luottamaan omiin vaistoihinsa lapsenhoitajina. Elina Tanskanen kirjoittaa vastustavansa huudatusunikoulua ja kannattavansa lapsentahtisuutta. Kirjassa referoidaan useiden kasvatusgurujen kuten Anna Wahlgrenin oppeja, mutta pääpaino on kuitenkin kirjoittajan omissa kokemuksissa. Elina Tanskanen on myös seksuaalineuvoja, joten pienten lasten vanhempien seksielämän käänteille on varattu oma lukunsa.

Molemmat kirjat keskittyvät ruotimaan nimenomaan vauvavuotta, eli sitä miten äiti (ja isä) selviävät raskaudesta, synnytyksestä ja ensimmäisen lapsen ensimmäisestä ikävuodesta. Myöhempiin ikävaiheisiin tai toiseen lapseen otetaan kantaa vain etäisesti. Tavallaan erikoista, mutta toisaalta varmasti järkevää. Äidiksi ja vanhemmaksi tuleminen on iso kriisi, jota pääosin käsitellään vauva-ajan aikana.

Kenelle kirjat voisivat sopia?

Vuoden mutsi: Ei niin pullantuoksuiselle, vahingossa raskaaksi tulleelle, Elämä päättyy tähän -pelkoiselle.

Jetlagissa: Luomuäidille, väsyneelle äidille, vahvistusta kaipaavalle.

Helmen Lukupiiri on arvostellut myös muita äitejä, äitiyttä ja äidin ja lapsen suhdetta käsitteleviä kirjoja:MTV3/Helmi

Teksti: Noora Pohjanheimo

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat