Uudenlainen verkkohuijaus leviää eri puolilla Suomea – suomalaisesta numerosta uhrille soittava "teknisen tuen" edustaja onkin rikollinen, jolla on pahat mielessä

6:47
Tällaisia keinoja hakkerit käyttävät

Viime viikolla laajalti alkanut teknisen tuen huijaus Microsoftin nimissä on jatkunut edelleen runsaana koko tämän viikon, kertoo Kyberturvallisuuskeskus.

Viranomaisten mukaan huijauspuheluita tulee väärennetyistä suomalaisista puhelinnumeroista suomeksi tai englanniksi. Puheluja tulee uhreille tasaisesti läpi koko Suomen.

– Nuorehko murtaen englantia puhuva nainen esittäytyi olevansa Microsoftilta ja sanoi, että he ovat paikantaneet uuden uhan tietokoneelleni ja se olisi pitänyt poistaa heti.

– Kuuntelin aikani ja siinä vaiheessa, kun he pyysivät klikkaamaan ruudun vasemmasta alanurkasta kuvakkeita, ilmoitin, että nyt tämä riittää. Puhelu päättyi vasta, kun sanoin ottavani poliisiin yhteyttä, erään uuden huijausmuodon uhriksi joutuneen yrityksen edustaja kertoo.

Yrityksen it-osastolla työskentelevä edustaja tutki numeron alkuperää ja huomasi sen kuuluvan suomalaisella yksityishenkilölle.

Huijausyrityksen uhriksi joutunut it-alan henkilö uskoo kuitenkin, että huijari oli ”spooffannut” numeron, eli soittaja ei tosiasiassa ollut suomalainen, jolle numero näytti kuuluvan.

Rikollisuus muuttuu yhä enemmän virtuaaliseksi

Rikollisuus siirtyy tulevaisuudessa yhä enemmän verkkoon. Kokonaisrikollisuuden määrä pysyy siis samana, mutta yhä isompi osa tapahtuu verkossa.

On arveltu, että tulevaisuudessa sotia käydään yhä enenevissä määrin informaatioteknologian keinoin ja tämä on itseasiassa jo alkanut.

Valtiotason toimijat, kuten tiedustelupalvelut, kohdistavat vastapuoleen palvelunestohyökkäyksiä, urkintaa ja muuta ei-laillista toimintaa, jota kukaan ei tietenkään myönnä. Myös pienemmän luokan toimijoita on tällä pelikentällä runsaasti.

Suojauskeinoja kehitetään

Uusia suojauskeinoja kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi sähköpostitse tapahtuviin, niin kutsuttuihin tietojenkalasteluhuijauksiin on kehitetty tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäviä pilvipalveluita, joilla päästään hyvään suojaustasoon.

Tekoälyllä on esimerkiksi mahdollista tutkia sähköpostiviestejä ja etsiä kalastelulle tyypillisiä tunnusmerkkejä. Nämä ovat tällä hetkellä sitä kuuminta uutta teknisellä tietoturvarintamalla.

– Nämä palvelut mahdollistavat myös sen, että kaikki viesteissä olevat liitetiedostot saadaan avattua etukäteen ennen vastaanottajalle toimittamista.

– Käytännössä tekoäly avaa liitteen virtuaaliympäristössä ja tutkii mitä se aiheuttaa. Jos se on haitallinen sitä ei toimiteta perille.

– Myös kaikki viesteissä olevat linkit on mahdollista testata tekoälyn toimesta ja todeta joko turvallisiksi tai turvattomiksi vastaavalla tavalla, MTV Uutisten haastatteleman, huijausyrityksen uhriksi joutuneen, yrityksen it-asiantuntija kertoo.

Haastateltavan nimeä ei mainita tässä artikkelissa yrityksen ja sen edustajan identiteetin suojelemiseksi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja