USU: Enemmistö sote-valiokunnan kansanedustajista kannattaa koronapassia

Enemmistö eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajista kannattaa koronapassin käyttöönottoa, selviää Uutissuomalaisen kyselystä.

Uutissuomalainen tavoitti valiokunnan 17 jäsenestä 14. Heistä yhdeksän kannattaa passia vähintään varovaisesti.

Neljä jäsentä ei ota kantaaa ennen tarkempaa asian selvitystä. Yksi jäsen ei kannata koronapassin käyttöönottoa.

– Koronan virusvariantit ja uudet aallot voivat olla kiusanamme vielä pitkään. Emme voi jättää käyttämättä työvälineitä, joiden avulla voisimme palata kohti normaalimpaa kanssakäymistä turvallisesti, sanoo passia kannattava valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.).

– Esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtuma-alan on päästävä vihdoin toipumaan mahdollisimman nopeasti, sanoo Sofia Virta (vihr.).

Moni peräänkuuluttaa passin käyttöönoton valmistelua.

– Kannatan, mikäli mahdolliset perusoikeus- ja yhdenvertaisuuskysymykset kyetään ratkaisemaan. Samoin on turvattava maksuttoman testauksen kapasiteetti ja käsittääkseni julkiset palvelut on rajattava joka tapauksessa passin ulkopuolelle, sanoo Merja Kyllönen (vas.).

Ne, jotka kaipaavat ensin selvitystä asiasta, pohtivat etenkin ihmisten perusoikeuksien toteutumista.

– Kaikki rajoittavat toimet ovat haasteellisia, kun puututaan ihmisten perusoikeuksiin. Koronapassin käyttöönotto ei ole yksinkertainen harjoitus. Suhtaudun myönteisesti asian edistämiseen ja tarkkaan selvittämiseen, sanoo Heidi Viljanen (sd.).

Kyselyssä koronapassin torppaa selvästi vain Kaisa Juuso (ps.). joka arvioi, että passin käyttöönotolla olisi kauaskantoisia seurauksia.

– Tulisiko rokotepassista kertakäyttöinen vain koronan leviämisen estämiseksi vai vuosittainen riesa influenssavirusten iskiessä väestöön? hän pohtii.

Juuso lisäksi arvelee, ettei passista olisi käyttöönottovaiheessa enää hyötyä.

Uutissuomalaisen mukaan koronapassilla tarkoitetaan virallista todistusta saaduista koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Passia näyttämällä pääsisi muun muassa tapahtumiin ja ravintoloihin.

Sote-valiokunnalla olisi keskeinen rooli asian käsittelyssä, mikäli se etenisi eduskunnan päätettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat